Nainen kotonaan. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Masennuksen hintalappu yhteiskunnalle on luultua suurempi

Mielenterveyspotilaiden hoidossa olisi parannettavaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Masennuksesta yhteiskunnalle koituvat kustannukset ovat odotettua korkeammat, HUS-yhtymä kertoo.

HUS Psykiatrian, Helsingin yliopiston ja Johnsson & Johnssonin yhteisessä masennuksen hoitopolkututkimuksessa tarkasteltiin masennusdiagnoosin saaneiden potilaiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden toteutunutta käyttöä, saatuja hoitotuloksia sekä kustannuksia. Tutkimuksessa käytettiin aineistona Uudenmaan alueen terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, THL:n, Kelan ja Tilastokeskuksen rekisteritietoja.

Tutkimus paljasti, että masennusdiagnoosin jälkeen palveluiden käytön kustannukset yli kaksinkertaistuvat ja ovat vielä viiden vuoden jälkeen lähes kolmanneksen korkeammat kuin ennen diagnoosia. Viiden vuoden seurannassa jopa 70 prosenttia potilaista tarvitsee yhä jotakin sosiaali- tai terveyspalvelua tai sosiaalietuuksia. Ikä, muut sairaudet ja matala sosioekonominen asema kohottavat kokonaiskustannuksia erittäin merkittävästi.

Hanke tarjoaa mahdollisuuden kehittää mielenterveyspotilaan koko palveluketjua tietoon perustuen.

– Esimerkiksi me erikoissairaanhoidossa näemme nyt aiempaa paremmin perusterveyden ja sosiaalihuollon linkittymisen kokonaisuuteen sekä pitkän tähtäimen riskilopputulemat sairauspäivien ja eläköitymisen muodossa, sanoo HUS-yhtymän psykiatrian kehittämispäällikkö Petri Näätänen tiedotteessa.

Tulosten perusteella on tunnistettu useita kehittämiskohteita sekä hoitoon, hoitopolkuihin että organisointiin liittyen.

– Tulemme kehittämään indikaattoreita sekä ennuste- ja toimintamalleja, joiden avulla pystymme minimoimaan riskejä ja edistämään suotuisia kehityskulkuja, kertoo Näätänen.

Tutkimus myös vahvistaa näkemystä, että yhteistyötä on tiiviistettävä hyvinvointialueiden kanssa masennuspotilaiden hoidossa, jotta erikoissairaanhoidon resurssit voidaan kohdentaa niille, jotka hyötyvät kyseisistä palveluista. Myös palveluiden yhteensovittamista asiakastasolla tulee lisätä.

Masennuksen hoitopolkututkimus on osa ”Sote-palvelut läpinäkyviksi” hankekokonaisuutta. Ensimmäiset tulokset julkaistaan 21-22. lokakuuta 2024 kansainvälisessä International Consortium for Health Outcomes Measurement -konferenssissa (ICHOM) Amsterdamissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)