Iranin vallankumouskaartin johtaja esitteli asevoimien maanalaisia tiloja valtionmedialle tammikuussa 2025. / AFP / LEHTIKUVA

Massiivinen isku – näin Iranin ydinohjelma voitaisiin tuhota

Israelin mahdollinen hyökkäys vaatisi kaikki mahdolliset voimavarat ja voisi sisältää dramaattisia yllätyksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranin vaikutusvalta on rapautunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi ympäri Lähi-itää. Se menetti tärkeän liittolaisensa ja salakuljetusväylän Libanoniin diktaattori Bashar al-Assadin hallinnon romahdettua yllättävän nopeasti Syyriassa.

Iranin kokoama Israelin vastainen ”vastarinnan akseli” heikentyi Hizbollahin ja Hamasin kärsittyä suuria tappioita sodassa Israelin joukkoja vastaan.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Iranin ballistiset ohjusiskut Israelia vastaan aiheuttivat vain vähäisiä vahinkoja, mutta Israelin ilmavoimien vastahyökkäys osoittautui katastrofaaliseksi Iranin ilmapuolustukselle. Ilmeisesti samalla vaurioitettiin myös Iranin salaista ydintutkimuslaitosta.

Iranin ydinohjelmaa pidetään Israelissa eksistentiaalisena uhkakuvana. Sotilasasiantuntija David Gendelman arvioi viimeaikaisten tapahtumien valossa yhä todennäköisemmäksi, että Israel tulee toteuttamaan ilmaiskun Iranin ydinlaitoksia vastaan. Taustalla on oletus siitä, että ”vastarinnan akselin” romuttuminen saa Teheranin kiihdyttämään pyrkimystä ydinaseen hankkimiseksi.

Ydinlaitosten tuhoaminen voi Gendelmanin mukaan olla käytännössä haastavaa. Asiantuntija uskoo, että iskun toteuttaminen vaatisi lopulta hyväksyntää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta.

– Ohjelma koostuu valtavasta verkostosta maanalaisia ja hyvin suojattuja kohteita, jotka on levitetty ympäri maata. Onnistunut isku edellyttää massiivista ilmaoperaatiota ja mahdollisesti myös maahyökkäystä syvälle vihollisalueen sisälle. Se luultavasti aiheuttaisi Iranin vastaiskun ohjuksilla, David Gendelman kirjoittaa Insider-julkaisussa.

Iranin nykyjohto on tehnyt selväksi, ettei se hyväksy Israelin olemassaoloa. Teheranissa sijaitsevalle aukiolle on jopa asennettu kello, jossa lasketaan jäljellä olevaa aikaa vuoteen 2040. Tällöin ”iloinen tapahtuma” Israelin tuhoamisesta saavutetaan, Iranin johdossa uskotaan.

Mahdolliseen sotilasoperaatioon on varauduttu jo pitkään. Vuosien 2010 ja 2012 välillä oli kolme ajankohtaa, jolloin Israelin johto oli lähellä määrätä iskun Iranin ydinohjelmaa vastaan. Näin ei kuitenkaan tehty pääasiassa poliittisista syistä.

Israelin lentokoneiden olisi läpäistävä ilmapuolustus ja toimittava noin 2 000 kilometrin päässä. Maanalaisilla laitoksilla on useita heikkoja kohtia esimerkiksi sisäänkäyntien ja ilmanvaihtojärjestelmien luona. Niiden viestintä- ja sähköjärjestelmät voivat olla alttiina vahingoille. Modernit bunkkerintuhoajapommit pystyvät iskemään syvälle maan alle.

David Gendelman huomauttaa Israelin ilmavoimien lähettäneen yli sata konetta lokakuun lopulla 2024 tehtyyn ilmaiskujen sarjaan Iranissa. Ydinlaitosten tuhoaminen vaatisi vielä suuremman armadan sekä ilmatankkauskoneita, lennokkeja ja monia muita tukielementtejä.

Israelin erikoisjoukkojen isku Syyriassa sijaitsevaan Iranin ohjuslaitokseen voi antaa viitteitä tulevasta. Vuoreen kaivettu laitos oli suojattu ilmaiskuilla, mutta helikopterien kuljettamat joukot pystyivät tuhoamaan sen räjähteillä muutamassa tunnissa. Lentomatka Syyriaan on toki huomattavasti lyhyempi kuin Iraniin, Gendelman toteaa.

Iranin sotilaskohteissa viime vuosina tapahtuneet mystiset räjähdykset, ydintutkijoiden salamurhat ja Hamasin poliittisen osaston johtajan surmaaminen Teheranissa kesällä 2024 viittaavat siihen, että Israelin tiedustelupalvelu on tunkeutunut maahan varsin laajasti.

Jos päätös ydinlaitoksiin kohdistuvasta iskusta tehtäisiin, niin Israelin olisi käytettävä kaikkia mahdollisia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi.

– Libanonissa toteutettu hakulaiteisku osoitti, että keinot voivat olla täysin yllättäviä. Teheranille aiheutuu jatkuva päänsärky selvittäessä, onko myös Iranille tiedossa tämänkaltaisia dramaattisia yllätyksiä, Gendelman sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS