Matkailu- ja ravintola-alalle työehtosopimus

Ratkaisussa on mukana joustoelementti mahdollisten viranomaisrajoitusten takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus hyväksyi yksimielisesti työntekijöiden ja esimiesten työehtosopimukset matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluille. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen (sd.) mukaan kyseessä on erityisen vaikeassa tilanteessa tehty ratkaisu.

Työehtosopimuksen sopijaosapuolet PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa neuvottelivat alan työntekijöiden ja esimiesten työehdoista poikkeuksellisissa olosuhteissa. Uusi työehtosopimus on voimassa 1.10.2020-31.3.2022.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Sopimuksessa on sovittu palkantarkistusten ajankohdista, mutta toimialan epävarmojen tulevaisuudennäkymien takia palkkaneuvottelut käydään erikseen tammikuussa ja syyskuussa 2021. Jos neuvotteluissa ei päästä sopuun, työehtosopimus päättyy.

– Maan hallituksen asettamat tiukentuneet rajoitustoimet pandemian hillitsemiseksi vaikuttivat väistämättä työehtosopimusratkaisun sisältöön. Nyt koko toimialan tulevaisuus on vaakalaudalla. PAM kantaa vastuuta ja haluaa, että työntekijöillä on työtä alalla vielä tulevaisuudessakin. Vaikeista lähtökohdista huolimatta ja palkankorotusten tasoa vielä tietämättä saavutettu työehtosopimusratkaisu oli hyväksyttävissä, Rönni-Sällinen toteaa.

– Työehtosopimusneuvottelut käytiin apeissa tunnelmissa. Työnantajat ja työntekijät yrittävät yhdessä selvitä koronakriisistä. Tämä vahva yhteisessä veneessä olemisen henki näkyi myös liittojen välisissä neuvotteluissa. Olen pahoillani siitä, että alamme yritykset eivät pystyneet korottamaan työntekijöiden eikä esimiesten palkkoja tässä tilanteessa. Alamme liiketoiminnan näkymät ovat sumeat. Tämän vuoksi palkantarkistusajankohdat siirrettiin myöhemmäksi, jos alamme liiketoiminnan näkymät olisivat silloin selkeämmät, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Mukana joustoelementti

Keskeisiä parannuksia PAMin mukaan ovat työntekijöiden jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvät muutokset. Työvuorojen väliin jäävä vuorokausilepoaika pitenee tunnilla ja peräkkäisten yövuorojen määrää rajoitetaan viiteen.

– On myös hyvä, että saimme läpi parannuksia luottamusmies- ja työsuojelusopimuksiin. Myös esimiestehtävissä toimivien luottamusmiesten asema paranee. Luottamusmiesten toimintaedellytysten vahvistaminen edistää vuoropuhelua ja yhteistoimintaa puolin ja toisin, Rönni-Sällinen toteaa.

Työehtosopimusratkaisun lisäksi PAM ja MaRa sopivat erillisellä pöytäkirjalla poikkeusmääräyksistä työvuorolistojen julkaisemiseen ja laadintaan sekä viranomaistoiminnasta johtuviin erityistilanteisiin. Muutokset ovat voimassa 31.3.2021 saakka. Tehdyllä sopimuspöytäkirjalla on sama velvoittavuus kuin alan työehtosopimuksilla.

Sopimus mahdollistaa, että paikallisesti voidaan sopia siitä, että työntekijöiden ja esimiesten työvuorolista voidaan julkaista viikon ilmoitusajalla viikoksi tai kahdeksi kerrallaan, jos palvelujen kysyntää ja työvoimatarvetta on poikkeuksellisen vaikea ennakoida koronapandemian vuoksi.

Tämän lisäksi pöytäkirjassa on sovittu erityistilanteista COVID-19 rajoitusmääräysten takia. Tilanteessa, jossa viranomaiset määräävät uusia rajoituksia, jotka kohdistuvat jo julkaistun työvuorolistan ajalle, voi työnantaja välttämättömästä syystä muuttaa kyseistä työvuorolistaa, ellei muuta työtä ole tarjolla. Näin mahdollisesti puuttumaan jääneet työtunnit kirjataan ja annetaan myöhemmin heti kun se on mahdollista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS