Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin sopimus on voimassa 1.4.2025–31.3.2028. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Matkailu- ja ravintola-alalle työehtosopimus

Palkkaratkaisut noudattavat yleistä linjaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osapuolten hallitukset ovat hyväksyneet uuden työehtosopimuksen. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin sopimus on voimassa 1.4.2025–31.3.2028. Se on irtisanottavissa viimeisen vuoden osalta.

Työehtosopimus syntyi ennen entisen sopimuksen voimassaolon päättymistä ilman työtaistelu-uhkia. Työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden ja esihenkilöiden palkkoja korotetaan 2,5 prosentilla 1.9.2025, 2,9 prosentilla 1.6.2026 ja 2,4 prosentilla 1.7.2027.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Sopijapuolet tekivät työehtosopimuksiin joitakin tekstimuutoksia. Tärkeimmät muutokset yritysten näkökulmasta koskevat paikallista sopimista vuosityöaikajärjestelmän käyttöönotosta sellaisissa yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä.

Vaihtoehdoksi luottamusmiehen kanssa sopimiselle voidaan perustaa paikallisen sopimisen työryhmä.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluita koskevaan työehtosopimukseen tuli yritysten kannalta erittäin tärkeä uusi määräys lomautusilmoitusajan lyhentämisestä 14 päivästä seitsemän päivään.

Lyhyempi lomautusilmoitusaika olisi ollut erittäin tärkeä koronapandemian aikana, kun valtioneuvosto ja aluehallintovirastot päättivät rajoitustoimien voimaantulosta pahimmillaan alle vuorokaudessa päätöksen tekemisestä.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan toimialamme yritysten palvelujen kysyntä on edelleen heikkoa Pohjois-Suomen talvikautta lukuun ottamatta.

– Toivottavasti korkotason aleneminen ja ostovoimaa tukevat palkankorotukset saisivat kansalaiset liikkeelle, matkustamaan kotimaassa sekä käyttämään ravintola-, majoitus-, matkailu- ja kulttuuripalveluja. Palkankorotukset ovat toimialamme yritysten kannattavuus ja palvelujen kysyntätilanne huomioon ottaen liian korkeita, hän sanoo.

-Toisaalta alamme työntekijöiden ja esihenkilöiden toimeentulo oli heikkoa koronarajoitusten takia, eikä tilanne ole ollut koronapandemian jälkeenkään kehuttava. Myös he ansaitsivat yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, Lappi toteaa tiedotteessa.

– Palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia ja ne auttavat kuromaan kiinni työntekijöiden ostovoimakuoppaa, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Osa-aikatyö tarkasteluun

Työehtosopimuksessa sovittiin, että osa-aikaisen työntekijän työtuntien toteutumista on jatkossa tarkasteltava lähtökohtaisesti kuuden kuukauden välein, jollei yrityksen toiminta edellytä vuoden tarkastelua. Sillä varmistetaan, että työntekijä saa sovitun määrän työtunteja ja työsopimustunnit ovat ajan tasalla.

Sopimuksessa sovittiin myös osa-aikatyötä käsittelevän työryhmän perustamisesta, jonka tehtävänä on etsiä keinoja osa-aikatyön haasteisiin sekä kokoaikatyön lisäämiseen.

PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala pitää työryhmän perustamista merkittävänä mahdollisuutena osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantamiseksi.

– Osa-aikatyöhön liittyviä ongelmia on vaikea korjata kerralla yksien neuvottelujen aikana. Siksi on tärkeää pureutua haasteisiin huolella ja etsiä ratkaisuja osa-aikatyötä tekevien arjen parantamiseksi pidemmällä aikavälillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS