– Media-alan isot teemat – reilu kilpailu, turvallisuus ja demokratia – ovat vahvasti esillä Euroopan unionin uuden strategiakauden suuntaviivoissa. Ne näkyvät myös komissaariehdokkaiden salkuissa. Media-alan kannalta tärkeimpään tehtävään on ehdolla Henna Virkkunen (kok.), kirjoittaa johtaja Riikka Tähtivuori Medialiiton kirjeessä.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkisti viime viikolla komissaariehdokkaat salkkujakoineen ja nimityskirjeineen. Ehdokkaita on kaikkiaan 26, joista kuudelle esitetään komission varapuheenjohtajan tehtävää oman pääosaston johtamisen ohella.
Tähtivuoren mukaan toimenkuvien perusteella uuden komission salkuissa tulee olemaan vahvasti edustettuna unionin kesäisten suuntaviivojen elementit eli demokratia, kokonaisturvallisuus ja kilpailukyky erityisesti teknologisen suvereniteetin näkökulmasta.
– Nimityskirjeissä tärkeään osaan on nostettu myös komission tilaamat raportit, joista Suomen entiseltä presidentiltä Sauli Niinistöltä tilattu raportti kriisinkestävyydestä ja varautumisesta on tulossa julki olettavasti lokakuussa.
Tähtivuoren mukaan yksittäisistä salkuista selvästi laajinta esitetään Suomen komissaariehdokkaalle, nykyiselle mepillemme Henna Virkkuselle. Hänen salkkunsa näyttäytyy myös Medialiiton EU-tavoitteiden kannalta painavimpana.
Median erityisasema on Virkkusen toimeksiannossa erillismainintana niin demokratian turvaamisen kuin teknologisen kehityksen ja tekijänoikeuskysymysten yhteydessä.
Virkkusen tehtävänkuvaan kuuluisi myös esimerkiksi tämän kauden digisäädöspaketin tehokas täytäntöönpano, jossa painotuksena on tarve saattaa globaalit teknojätit kantamaan vastuuta niille asetetuista velvoitteista.
Tähtivuori toteaa, että Virkkusen ohella muidenkin ehdokkaiden salkuista löytyy vahva painotus EU:n turvallisuuteen, puolustukseen ja varautumiseen sekä koulutukseen ja kulttuuriin. Myös Niinistön raportti, samoin kuin mediakasvatuksen merkitys, nostetaan useammassa nimityskirjeessä erikseen esille.
Euroopan parlamentin valiokunnat kuulevat komissaariehdokkaita lokakuussa, minkä jälkeen parlamentti äänestää komissaarien kollegiosta kokonaisuudessaan. Oletuksena on, että viimeistään vuoden lopussa EU:lla on uusi komissio, joka julkistaa tarkemman työohjelman lainsäädäntöaloitteineen ja aikatauluineen.