Venäjän presidentti Vladimir Putin on ottanut Israelin ja Hamasin välisessä konfliktissa selvästi Palestiina-myönteisen linjan.
Israel ilmaisi hiljattain huolensa Dagestanissa ja muilla Venäjän alueilla puhjenneista antisemiittisistä mielenosoituksista. Väkijoukko tunkeutui muun muassa lentokentälle Mahatshkalassa etsien Israelin kansalaisia.
Asiantuntijat ovat esittäneet vaihtelevia arvioita siitä, missä määrin kaaos Lähi-idässä olisi Kremlin etujen mukaista.
CSIS-ajatuspajan vanhempi tutkija Hanna Notte uskoo, että pitkittynyt konflikti Gazassa sisältäisi riskeistä huolimatta monia mahdollisuuksia Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnolle. Tilanne voi kuitenkin kehittyä hallitsemattomalla tavalla Dagestanin esimerkin mukaisesti.
Selkein hyöty on, että Lähi-idän kriisi vie huomiota pois Ukrainan tapahtumilta ja voi mahdollisesti verottaa Ukrainan saamaa sotilaallista apua. Yhdysvallat voi joutua toimittamaan paljon kaivattuja tykistöammuksia jatkossa molemmille maille.
Kreml yrittää esittää propagandassaan itsensä Lähi-idän rauhantekijänä ja vahvistaa suhdettaan ”globaaliin etelään” sekä Iranin kaltaisiin liittolaisiin. Riskit liittyvät erityisesti Venäjän sisäisiin jännitteisiin.
– Venäjän valtio on yrittänyt pitää kurissa ääriliikehdinnän muslimivaltaisella Pohjois-Kaukasuksen alueella käyttämällä usein väkivaltaa ja sortotoimia. Hallinto on ylpeästi mainostanut väitettyä kulttuurien ja uskontojen välistä harmoniaa Venäjällä, Hanna Notte kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Valtionmediassa Dagestanin lentokenttämellakka yritettiin esittää ulkomaisten ”vihollisten” provokaationa. Notten mukaan viestintä on ollut sekavaa aivan kuin Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kapinan aikaan kesäkuun lopulla.
Kreml meni mukaan Palestiina-myönteiseen liikehdintään leimatessaan Gazan tilanteen osana ”kolonialismin vastaista” taistelua länttä vastaan. Se samalla lietsoi kotimaisia voimia, jotka voivat nousta jatkossa ongelmaksi. Hanna Notten mukaan haaste tulee vain kasvamaan Kremlin kannalta.
– Mitä laajemmiksi suorat sotilaalliset yhteenotot käyvät Israelin ja Iranin sekä Iranin tukemien voimien välillä, sitä suuremmiksi riskit kasvavat Venäjän kannalta. Syyriassa Venäjän hallitsemat lento- ja laivastotukikohdat ovat keskeinen osa Moskovan kykyä projisoida voimaa Lähi-itään ja Afrikkaan, Hanna Notte sano.
#Putin is now reaping what he sowed
Russia came down hard on the Palestinian side in last 2 wks:
-no censure of Hamas; hosting at MFA
-no labelling of Oct 7 as "terrorism"
-RU position at UN
-media campaign against "unpatriotic" Jews
fuelling anti-Semitic sentiments in Russia /5— Hanna Notte (@HannaNotte) October 30, 2023