Rolls-Roycen Rauman potkurilaitetehdas. LEHTIKUVA/JUSSI PARTANEN

Meriklusterissa näkyvissä kasvua

Tunnusluvut kertovat alan palautuneen koronan aiheuttamasta notkahduksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Meriklusterin taloudelliset tunnusluvut tarkastelukaudella 2021–2023 on koottu yhteen. Koronaa edeltävästä vuodesta 2019 vuoteen 2023 klusterin liikevaihto kasvoi miltei 20 prosenttia nousten 17,3 miljardiin euroon. Kokonaisliikevaihto onkin koronavuosien aiheuttaman notkahduksen jälkeen palannut 2010-luvun alusta lähteneelle kasvukäyrälle.

Meriklusteri käsittää varustamotoiminnan, meriteollisuuden, satamatoiminnot sekä muut meriklusteria palvelevat toiminnot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Meriteollisuuden osuus meriklusterin liikevaihdon kasvusta pitkällä aikavälillä on merkittävä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 11,7 miljardia euroa. Liikevaihto oli ennen koronaa yhdeksän miljardia.

Meriteollisuuden liikevaihdon kasvu on entisestään kiihtynyt koronan aiheuttaman laskun jälkeen. Myös työntekijämäärä ja yritysten määrä on kasvanut.

Tutkimuksen lukujen valossa varustamotoiminta on toipunut koronan takia tehtyjen matkustajaliikenteen rajoitusten aiheuttamasta liikevaihdon huomattavasta laskusta ja se on palautunut pandemiaa edeltäneelle tasolle tai hieman sen yli. Liikevaihdon suuruus nousi vuonna 2023 3,8 miljardiin euroon.

Satamatoiminnot sen sijaan ovat edelleen koronaa edeltävää aikaa hieman alemmalla tasolla. Satamatoimintojen liikevaihto on yhteensä 1,5 miljardia euroa.

Koko meriklusterin vuoden 2023 yhteenlaskettu henkilöstömäärä on 46 470 henkilöä. Työllistävyydeltään meriklusteri vastaa esimerkiksi metsäteollisuuden ja finanssi- ja vakuutusalan suuruusluokkaa. Yrityksiä on koko meriklusterissa yhteensä yli 2 000.

Meriklusterin tunnuslukujen selvityksen on toteuttanut Turun yliopisto, merialan elinkeinoja edustavien yhdistysten Suomen Varustamoiden, Suomen Satamien ja Meriteollisuus ry:n toimeksiannosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS