Tammikuu lähenee loppuaan, ja tilastojen valossa käsillä ovat vuoden kylmimmät hetket. Lämpömittari on kuitenkin Etelä-Suomessa näyttänyt viime viikosta asti jopa +4 asteen lukemia, ja lumet ovat sulaneet vauhdilla etelä- ja länsirannikolta, kirjoittaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen blogissaan.
– Lapissa sentään on vielä pääosin pakkasta, mutta pohjoisessa lämpötilat ovat useita asteita tyypillisten arvojen yläpuolella – joinakin päivinä on ollut jopa 10 astetta tavanomaista leudompaa.
Todennäköisesti pakkaslukemia ja lumisateita saadaan vielä eteläänkin, mutta onko talven selkä jo taittunut – ollaanko lämpötilojen puolesta menossa kohti kevättä?
Jokisen mukaan sääennusteiden valossa on vielä liian varhaista todeta olisiko talven selkä taittunut, mutta tilastojen valossa se tapahtuu Lapissa tyypillisesti juuri tammikuun lopulla.
– Tästä eteenpäin lämpötilat alkavat pohjoisessa keskimäärin hiljalleen kohota.
Etelässä merien jäätymisen myötä taitekohta on tyypillisesti hieman myöhemmin, helmikuun alkupuoliskolla.
– Esimerkiksi Helsingissä käänne kohti korkeampia lämpötiloja näkyy pitkän ajan tilastoissa helmikuun ensimmäisen viikon jälkeen, Jokinen kertoo.
Keskimäärin talven selkä alkaa siis taittua Suomessa tammikuun lopulla tai helmikuun alussa.
Jokinen huomauttaa, että yksittäisinä talvina tilanne voi toki vaihdella roimasti, ja joskus maaliskuu on talven kylmin kuukausi.
. Aika näyttää, mitä helmi- ja maaliskuu tuovat tänä vuonna tullessaan.
Myös talven alin lämpötila mitataan yleensä tammikuussa
Tyypillisin ajankohta talven alimmalle lämpötilalle ajoittuu Jokisen mukaan Suomessa välille 23.–26. tammikuuta. Kuluvan talven kylmimmät lämpötilat ovat tähän mennessä vaihdelleet Lapin –30:n ja –39 asteen ja maan lounaisosan noin –15 asteen välillä.
– Kylmin päivä on paikkakunnasta riippuen osunut joulukuun puolivälin ja tammikuun puolivälin paikkeille. Eli jos näihin lukemiin jäädään, olisi talven kylmin hetki ollut tavanomaista aikaisemmin, Jokinen toteaa.
Helsingin Kaisaniemessä talven kylmin lukema on tähän mennessä ollut –14,2 astetta, joka mitattiin 4. tammikuuta.
– Jos tähän lukemaan jäädään, olisi kyseessä Helsingin Kaisaniemen 180-vuotisen mittaushistorian neljänneksi korkein talven kylmin lukema.
– Joskus talven kylmin lukema osuu Helsingissä helmikuulle, eikä lauhoina talvina ole mahdotonta, että kylmin lukema mitataan vasta maaliskuussa. Mutta kaikkein kylmimpien, eli –30 asteen pakkaslukemien mahdollisuudet alkavat olla Helsingissä taputeltu tämän talven osalta, Jokinen kirjoittaa.
Sodankylässä talven kylmimmät hetket ovat historiassa painottuneet tammi- ja helmikuulle.
– Maaliskuun puolivälin jälkeen on talven kärkitulos voitu aina lyödä lukkoon, sillä sen jälkeen kireimmät pakkaset hellittävät, hän kertoo.
Sodankylässä mitattiin –32,4 astetta 15.12.2024, millä päästään toiselle sijalle talvien äärikylmyystilastossa. Vain talvella 2008 on Sodankylässä mitattu muutamia kymmenyksiä korkeampi lukema.
– Jos nykyiseen lukemaan jäädään, olisi talven kylmin lukema mitattu Sodankylässä tätä aikaisempana ajankohtana vain seitsemän kertaa havaintoaseman 118-vuotisessa historiassa, Viimeisimmät ennusteet näyttävät siltä, ettei talven kärkituloksia olla rikkomassa ainakaan lähiaikoina, Jokinen toteaa.