Viime vuonna turvapaikkahakemuksia jätettiin 45 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023. Ukrainasta pakenevien määrä on ollut laskussa myös pidemmän aikaa. Samanaikaisesti yhä useampi vastaanottokeskuksen asiakas on siirtynyt kunnan asukkaaksi. Siksi vastaanottokeskuksia ei tarvita enää yhtä paljon kuin ennen.
Maahanmuuttovirasto arvioi vastaanottojärjestelmän majoituspaikkojen tarvetta ja kustannustehokkuutta jatkuvasti. Vastaanottokeskusten määrää vähentämällä pyritään pitämään toiminta kustannustehokkaana.
– Irtisanomme 1.4. ja 1.7. alkaen yhteensä 18 vastaanottokeskussopimusta, mistä syntyy tälle vuodelle noin 21 miljoonan euron kustannussäästö. Lisäksi irtisanomme kahdeksan vastaanottokeskuksen sopimukset, jotka päättyvät helmikuussa 2026, kertoo vastaanottopalveluiden osaston johtaja Elina Nurmi tiedotteessa.
– Irtisanomiset ovat välttämättömiä säästöjen aikaansaamiseksi, mutta niiden aikataulussa on pyritty huomioimaan muun muassa lasten ja nuorten etu. Ensimmäiset lakkautukset toteutuvat vasta kesäkuun lopussa, mikä mahdollistaa lapsille ja nuorille lukukauden päättämisen ennen muuttoa kuntaan tai toiseen vastaanottokeskukseen, hän lisää.
Yli 2 200 asiakasta voi siirtyä tänä vuonna kuntaan
Maahanmuuttovirasto on ottanut huomioon keskusten vähennyspäätöksessään sen, että vuoden 2025 aikana toimintansa lopettavissa vastaanottokeskuksissa asuu noin 2 200 henkilöä, jotka voivat halutessaan hakea kotikuntaoikeutta Suomesta.
Noin 47 prosenttia nyt lakkautettavien keskusten asiakkaista voisi halutessaan heti siirtyä kuntaan asumaan.
Kun asiakas saa kotikunnan, hän voi asettua asumaan haluamaansa kuntaan. Vastaanottokeskukset neuvovat ja tukevat kuntiin siirtymisessä.
– Niille, jotka eivät hae tai voi hakea kotikuntaa, tarjotaan majoitus toisesta vastaanottokeskuksesta. Nämä asiakassiirrot suunnitellaan yhteistyössä vastaanottokeskusten kanssa. Asiakkaat voivat halutessaan siirtyä myös yksityismajoitukseen. Vastaanottokeskuksen työntekijät kartoittavat asiakkaiden tilanteet yksilöllisesti ja keskustelevat heidän kanssaan muutoksista, kertoo Nurmi.