Venäjän hallituksen Valkoinen talo. Mihail Hodorkovsin mukaan maan nykyjohto ei voi pysyä vallassa Ukrainan sodan jälkeen. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Mihail Hodorkovski: Venäjän tulevaisuudella on vain yksi valoisa vaihtoehto

Ex-oligarkki arvostelee Yhdysvaltoja sinisilmäisyydestä Venäjän tulevaisuuden suhteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen oppositiovaikuttaja ja ex-oligarkki Mihail Hodorkovski näkee kotimaalleen neljä tulevaisuusskenaariota, joista vain yhtä hän luonnehtii Venäjälle ja maailmalle myönteiseksi. Maanpaossa elävä Hodorkovski ruotii Venäjän tulevaisuutta laajassa Twitter-ketjussaan.

Vladimir Putinin pitkäaikaisena vastustajana tunnettu Hodorkovski luonnehtii Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ”yksiselitteisesti pahaksi”, ja vaatii Ukrainalle takaisin maan vuoden 1991 rajoja. Venäjäkään ei tule sodan jälkeen olemaan entisensä, ex-oligarkki uskoo.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Ensimmäinen Hodorkovskin kuvailemista skenaarioista on Venäjän hajoaminen useampaan pienempään valtioon. Vaikka nyky-Venäjän hajoamista toivotaankin Ukrainassa ja Itä-Euroopassa, kuvailee Hodorkovski skenaariota synkin sanankääntein. Ydinaseistetut pienvaltiot muistuttaisivat Balkanin epävakaudesta Jugoslavian hajoamisen jälkeen – tilanne olisi Hodorkovskin mukaan ”vaan sataa kertaa pahempi”.

– Sen lisäksi, että näillä mailla olisi ydinaseet, niiden johtoon nousisivat (Jevgeni) Prigozhinin ja (Ramzan) Kadyrovin kaltaiset miehet, jotka onnistuisivat kokoamaan tarpeeksi sotilaita vallan anastamiseksi, Hodorkovski kirjoittaa, viitaten Wagner-ryhmän ja Tšetšenian pahamaineisiin johtajiin.

Venäjän täydellinen romahdus ruokkisi edesmenneen Vladimir Zhirinovskin kaltaisia imperialisteja, Hodorkovski varoittaa, ja johtaisi laajaan katkeruuteen ja kostonhimoon. Miehet eivät pakenisi liikekannallepanoa, vaan hakeutuisivat armeijaan vapaaehtoisesti, hän ennustaa.

Toisaalta myöskään nykytilanteen jatkuminen ei ole realistinen skenaario, Hodorkovski jatkaa. Vaikka monet läntiset päättäjät olisivat pahemman vaihtoehdon pelossa valmiita antamaan Vladimir Putinin jatkaa Venäjän johdossa, on Putinin vallan jatkuminen lännelle ja Ukrainalle kestämätön vaihtoehto. Kyse ei ole moraalisista näkökulmista, Hodorkovski kirjoittaa, vaan turvallisuudesta.

–  Jos sota päättyy ja Putin pysyy vallassa, hän joutuu kohtaamaan samat taloudelliset ongelmat kuin nytkin, mutta ilman sodan tarjoamaa tekosyytä.

Päänsärkyä Venäjän johdolle aiheuttaisivat myös kymmenet tuhannet tilanteeseen pettyneet nationalistit ja veteraanit, joiden Putinin on jollain tapaa pidettävä tyytyväisenä.

– Hänen on tehtävä valinta. Joko hän poppaskonstein moninkertaistaa venäläisten elintason, ryhtyy jälleen sotaan tai menettää valtansa ja henkensä. Mihin vaihtoehtoon uskotte hänen päätyvän?

– Jos Putin pysyy vallassa, tullaan Ukrainaa vaan korvaamaan toisella sodalla, Hodorkovski uskoo.

Yhdysvalloissa päättäjät unelmoivat kolmannesta skenaariosta, jossa Venäjä pysyy koossa ja Putin korvataan uudella ”hyvällä” johtajalla. Hodorkovski pitää yhdysvaltalaisten visiota paitsi epärealistisena, myös ”hyvin sinisilmäisenä”. Hyviä johtajia valitaan vain demokraattisilla vaaleilla, eikä näitä ole Venäjällä näköpiirissä. Lisäksi myös ”hyvän” presidentin on onnistuttava pitämään Venäjä koossa ja alueet tyytyväisinä, hän toteaa.

– Venäjän uusi presidentti tekisi niin kuin Putin – kokoaisi kansan kuviteltua ulkoista vihollista vastaan. Ja se vihollinen tulisi lännestä, ei idästä, joten olisimme jälleen lähtöpisteessä.

Hodorkovski näkeekin vain yhden valoisan vaihtoehdon kotimaalleen.

– Olen puhunut tästä jo yli 20 vuoden ajan. Venäjän pitää korvata nykyinen presidenttivetoinen mallinsa parlamentaarisella tasavallalla ja laajalla federalisaatiolla.

Hodorkovski hajauttaisi toisin sanoen päätöksentekoa, antaen alueille enemmän sananvaltaa. Vaikka hän myöntää mallinsa olevan vaikeasti toteutettavissa, pitää hän sitä ainoana sopivana niin Venäjälle, lännelle kuin Ukrainalle.

– Federalisoitu parlamentaarinen Venäjä ei enää olisi uhkaa naapureilleen, eikä Euroopan porteille syntyisi useita pieniä, aseistautuneita ja Kiinan kanssa liittoutuneita ydinasevaltioita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS