Israelin tiedustelupalvelu Mossadin toteuttama yllätysisku libanonilaista Hizbollah-järjestöä vastaan vei elektronisen sabotaasin ennennäkemättömälle tasolle.
Tuhannet hakulaitteet ja sen jälkeen radiopuhelimet räjähtivät kauko-ohjauksella. Mossadin epäillään päässeen käsiksi toimitusketjuihin ja asentaneen laitteisiin pienen määrän sotilastason räjähteitä. Yli 30 ihmisen kerrotaan kuolleen ja yli 3 000 loukkaantuneen laitteiden tuhoutuessa.
Yhdysvallat ja Israel toteuttivat 15 vuotta sitten uudenlaisen kyberiskun, jolla vahingoitettiin Iranin ydinohjelmassa käytettyjä sentrifugeja. Riskit sivullisille arvioitiin pieniksi, koska kalusto sijaitsi maanalaisissa laitoksissa. Salaisen haittaohjelman koodi pääsi kuitenkin vuotamaan, minkä seurauksena sitä hyödynnettiin muissa kyberhyökkäyksissä.
Asiantuntijat varoittavat Israelin ylittäneen vaarallisen rajapyykin sabotoidessaan tavallista kuluttajaelektroniikkaa. Muutkin tahot voivat jatkossa yrittää muuttaa esimerkiksi internetiin yhdistettyjä kodinkoneita vaarallisiksi aseiksi.
– Tämä voi olla ensimmäinen hyytävä näkymä maailmaan, jossa mihinkään elektroniseen laitteeseen ei voi luottaa, olivat ne sitten matkapuhelimia tai termostaatteja, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n lakiasianjohtajana toiminut Glenn Gerstell sanoo New York Timesille.
Hän muistuttaa, että Venäjä ja Pohjois-Korea ovat jo päästäneet liikkeelle kyberaseita, joihin heillä ei ollut suoraa kontrollia. Ne iskivät satunnaisesti tietokoneisiin eri puolilla maailmaa.
– Voisivatko muut henkilökohtaiset laitteet ja kodinkoneet olla seuraava kohde, Gerstell kysyy.
Hizbollahia vastaan toteutetun hyökkäyksen pääasiallinen vaikutus jäänee psykologiseksi. Se kylvää vainoharhaisuutta siitä, mihin muihin järjestelmiin Israel on mahdollisesti päässyt käsiksi. Viestintälaitteiden räjäytys oli ilmeisesti tarkoitus ajoittaa laajemman maaoperaation alkuun, mutta räjähteet jouduttiin aktivoimaan etukäteen.