Yhdysvaltojen vaalit muodostavat Euroopalle strategisen epäjatkuvuuden, toteaa europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok./epp.).
– Venäjän sodan suhteen on varteenotettava mahdollisuus, että Yhdysvalloissa valtaan nousee myöntyvyyslinja tammikuussa 2025, Ulkopoliittisen instituutin ex-johtaja Aaltola sanoo X-päivityksessään.
Hän mainitsee neljä asiaa, jotka nyt pitäisi tehdä:
1. Joe Bidenin hallinnon sotilaallinen tuki on ollut Ukrainan selkänoja. Sen käytettävissä olevat varat tulisi käyttää maksimaalisesti.
2. EU:n tulisi säilyttää oma taloudellinen apunsa ja sanktionsa, vaikka Donald Trumpin hallinto loisi paineita sanktioista luopumiseen.
3. Kahdenvälinen sotilaallinen apu on merkittävä tuki. Sitä tulee jatkaa.
4. Olisi hyvä, jos länsi ennen vaaleja signaloi vahvasti, mitä Ukrainalle annettavat turvatakeet tarkoittavat.
– Ainoa relevantti tapa tehdä tämä on lähettää Ukrainaan esimerkiksi sotilaskouluttajia, vaikka ydinasevalloista Britanniasta ja Ranskasta. Ei Ukraina tai Venäjä pidä kaavailtuja tulevia turvatakeita uskottavina, jos länsi ei ole valmis suoraan osallistumaan maan puolustukseen nyt, Aaltola toteaa.
– Jos sodassa syntyy tauko, on hyvin tärkeää se, ettei tauko tapahdu Ukrainan itsenäisen kyvykkyyden kustannuksella. Kun myöntyvyyslinja vääjäämättömästi epäonnistuu, Eurooppa jää silloin paljon parempaan tilanteeseen.
Yhdysvaltojen vaalit muodostavat Euroopalle strategisen epäjatkuvuuden. Venäjän sodan suhteen on varteenotettava mahdollisuus, että Yhdysvalloissa valtaan nousee myöntyvyyslinja tammikuussa 2025. Mitä nyt pitäisi tehdä? 1. Bidenin hallinnon sotilaallinen tuki on ollut Ukrainan… pic.twitter.com/WNDYt42S5q
— Mika Aaltola (@MikaAaltola) October 11, 2024