Moskovassa juhlittiin maaliskuussa Krimin liittämistä Venäjään. LEHTIKUVA / AFP Ilya Pitalev

Mika Aaltola: Vladimir Putinin ajattelu merkki vaarallisesta ilmiöstä

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Venäjällä tullaan näkemään vuosien ajan ulkopoliittista holtittomuutta ja sisäisiä puhdistuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjä on ajautumassa yhä syvemmin fasistiseksi valtioksi, harvainvaltaistuvaan äärinationalismiin.

– Sen oireita ovat diktatuuri, opposition tukahduttaminen, sisäisten sekä ulkoisten vihollisten nimeäminen, yhteiskunnan ja talouden kurissa pitäminen sekä valjastaminen yksivaltaisiin tarkoitusperiin, Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hänen mukaansa tähän liittyy ajatus paluusta johonkin suureen. Venäjän presidentin Vladimir Putinin essee Venäjän kolmen heimon yhdistämisestä on tutkijan arvion mukaan tyypillinen esimerkki fasistisesta ajattelusta.

– Hyvin vaarallinen ilmiö, joka ei ole jäänyt historiaan, vaan on tätä päivää. Hurmosta Venäjällä.

Aaltolan mukaan Venäjän ajautuminen yhä syvemmin tähän ideologiseen malliin näkyy ulkopoliittisena holtittomuutena ja sisäisinä puhdistuksina vuosia.

– Maa kitkee Ukrainassa kansallistunnetta ja yrittää venäläistää maata. Denatsifikaatio, pois-ukrainalaistaminen antaa oikeutuksen veriteoille.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Venäjän hallinnon logiikka vaatii lännen ja sen edustamien arvojen pitkäaikaista vihaamista.

– Haasteen patoaminen vaatii politiikkaa, jonka pohjalla ymmärrys Venäjästä, joka ei kaipaa tai arvosta puolivillaisia toimia. Se ei ymmärrä muuta kuin tiukkuutta oli kyseessä pakotepolitiikka tai oman suvereenisuuden korostaminen. Muu tulkitaan heikkoutena, jolle nauretaan.

Tutkijan mukaan Euroopalla on mahdollisuus vastata tähän haasteeseen, mutta se vaatii päättäväisyyttä.

– Etupainotteisilla pakotetoimilla saattaa olla hintalappu. Mutta takapainotteisilla sen lienee vielä suurempi. Nyt ei kannata odotella, sillä pitkitetään haasteen luonnetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Politiikka

Kansanedustaja suree Ukrainan lapsia

80 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä on muistutus siitä, mihin äärimmäinen kansallismielisyys, valheelliset argumentit ja kansojen alistaminen voivat johtaa, Pia Kauma toteaa.

Politiikka

Kansanedustaja suree Ukrainan lapsia

80 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä on muistutus siitä, mihin äärimmäinen kansallismielisyys, valheelliset argumentit ja kansojen alistaminen voivat johtaa, Pia Kauma toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS