Enerconin toimittamia tuulivoimaloita SABA Wind Oy Ab:n tuulivoimapuistossa Sändössä Hangossa 5. tammikuuta 2023. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Mikä sähkösopimus tulee edullisimmaksi? Asiantuntija kertoo varmimmat säästökeinot

Oma kulutuskäyttäytyminen kannattaa huomioida sähkösopimusta valitessa.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talven lähestyessä moni kotitalous joutuu pohtimaan, minkä tyyppinen sähkösopimus tulee edullisimmaksi energian hinnan noustessa. Kysymys nousee keskeiseksi etenkin silloin, jos omassa kodissa on sähkölämmitys.

Tyypillisesti sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajalle vaihtoehtoa kiinteähintaisen sopimuksen tai pörssisähkösopimuksen väliltä.

Pörssisähkön hinta on viime viikkojen aikana vaihdellut suuresti, ja maksanut korkeimmillaan lähes 20 senttiä kilowattitunnilta. Edullisimpina aikoina sähkön pörssihinta on ollut lähellä nollaa.

Koska pörssisähkösopimuksissa energian hinta on sidottu sähkön pörssihintoihin, energian hinta nousee kysynnän kasvaessa. Mikäli viime talvena koettu ilmiö toistuu, pörssisähkön hinnassa voi olla nähtävissä rajuja korotuksia talven kylmimpinä kuukausina. Viime talvena pörssisähkön hinta kävi korkeimmillaan jopa 60 sentissä kilowattitunnilta.

Tällä hetkellä sähköyhtiöt tarjoavat kiinteähintaisia sähkösopimuksia noin 8-9 sentin hintaan kilowattitunnilta. Monissa sopimuksissa hinnan päälle lisätään myös muita maksuja, kuten kiinteä kuukausimaksu ja sähköyhtiön veloittama marginaali.

Eri sähkösopimuksia vertailtaessa kuluttajalle voi herätä kysymys, kumpi lopulta tulee kannattavammaksi: kiinteähintainen sopimus vai pörssisähkö? Vertailua vaikeuttaa entisestään se, että pörssisähkön hinnankehitystä on käytännössä vaikea ennakoida.

Pörssisähkön hinnan odotetaan nousevan talven aikana. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Verkkouutisten haastatteleman Energiaviraston analyytikon Markus Noran mukaan sähkösopimuksen kilpailuttaminen, sähkön kulutuksen vähentäminen ja kulutuksen siirtäminen edullisemmille tunneille ovat varmimmat tavat säästää sähkölaskuissa.

– Kunkin sopimustyypin kannattavuus riippuu tulevasta tukkuhinnan kehityksestä, ensisijaisesti siltä osin kuin markkinat eivät ole osanneet sitä ennakoida, ja osittain kuluttajan omasta kulutusprofiilistakin, Nora kommentoi Verkkouutisille.

Noran mukaan oletusarvoisesti pörssisidonnainen sopimus on edullisin vaihtoehto pidemmällä aikavälillä lähes kaikille kuluttajille, koska kuluttajan myyjälle maksama riskilisä on sopimustyypeistä pienin.

– Pörssisidonnaisten sopimusten edullisuus ei kumoudu, vaikka tukkuhinnat olisivat tunti-, päivä- tai kuukausitasollakin ajoittain korkeita.

Määräaikainen sopimus voi tulla Noran mukaan edullisemmaksi, mikäli tukkuhinnat nousevat enemmän kuin markkinat ovat odottaneet tai oma kulutus painottuu kalliimmille päivätunneille.

Hinnat voivat muuttua nopeastikin

Erilaisia sähkösopimuksia vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota oman taloutensa joustokykyyn.

– Mikäli tuotteeseen sisältyy jonkinlainen määräaikainen alennus, kannattaa harkita uudelleen kilpailuttamista viimeistään vuoden päästä. Koska hintavertailussa näkyvät hinnat ovat kullakin hetkellä voimassa olevat, on mahdollista, että kuukauden sisään tuleva hinnan muutos ei vielä näy vertailussa.

Noran mukaan kannattaa siis tarkistaa vielä sopimusta myyjän sivuilla vahvistaessa, että sopimus on vahvistustiedoissa näkyvällä hinnalla edullisin tai ainakin edullisimmasta päästä.

– Huomioida kannattaa myös se, että pörssisidonnaisen sopimuksen valinta ei edellytä perehtymistä sähkömarkkinoihin ja esimerkiksi Fingridin tuntihinta -sovelluksen ansiosta pahimpien hintapiikkien väistäminen on helppoa.

Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto niille, jotka pystyvät ajoittamaan kulutustaan. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vertailussa näkyvät tuotteet ovat vertailukelpoisimpia saman tyyppisten tuotteiden kanssa, eli esimerkiksi toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi olla ajoittain edullisempi kuin määräaikainen ja ajoittain kalliimpi, mutta edullisin toistaiseksi voimassa oleva sopimus säilyy todennäköisesti edullisimpien toistaiseksi voimassa olevien joukossa hintavaihteluista huolimatta.

Pörssisähkö sopii kulutustaan ajoittavalle

Noran mukaan pörssisähkösopimus on hyvä vaihtoehto etenkin niille, jotka voivat kuluttaa yöaikaan, eli esimerkiksi omakotitalolle, jossa veden ja talon lämmitys on ajastettavissa.

– Mutta sopii se hyvin muillekin, koska kiinteähintaisissa sopimuksissa hinta on lähtökohtaisesti vähintään samalla tasolla kuin pörssihinnan päiväpainotteinen keskiarvo. Jos kerrostalossa asuva henkilö hoitaa saunomisen ja imuroimisen edullisempien tuntien aikana, on hyvin mahdollista, että pörssisidonnainen tulee tällöinkin halvimmaksi.

Myös kiinteähintaisella sähkösopimuksella on omat etunsa. Noran mukaan päivällä enemmän kuluttava voi säästää ottamalla kuukausi- tai kvartaalihinnoitellun sopimuksen, mikäli kulutus painottuu lähes kokonaan kalleimmille tunneille.

Nämä tunnit ajoittuvat hänen mukaansa aikavälille 7-21, erityisesti tunneille 7-10 ja 17-19.

– Markkinoiden ja sähköjärjestelmän toiminnan kannalta olisi toki parasta, että kukaan ei erityisesti painottaisi kulutustaan niille tunneille, jolloin kokonaiskulutus on korkealla tuotantoon ja tuontiin nähden, Nora huomauttaa.

Hänen mukaansa määräaikaisen sopimuksen edullisuus riippuu siitä, onko tukkuhinta tulevaisuudessa korkeampi vai matalampi kuin markkinoiden tämänhetkinen odottama. Näin ollen niiden edullisuutta on vaikea arvioida nykytilanteen perusteella.

– Vuoden takaiseen nähden määräaikaisten sopimusten hinnat ovat nyt ainakin selvästi laskeneet, toisaalta niin on pörssihinnatkin.

LUE MYÖS:
Pörssisähkön hinta nousi pilviin – sähköyhtiön ei tarvitse kertoa hintoja etukäteen
Yle: Tällainen sähkösopimus on nyt suosituin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)