Nato-maiden hävittäjiä ilmassa. NATO / FLICKR

Miksi Naton ilmatilaan tunkeutuvia drooneja ei ammuta alas?

Asiantuntijan mukaan puolustusliitto saattaa pelätä eskalaatiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän droonit tunkeutuivat hiljattain Romanian ja Latvian ilmatiloihin ja syöksyivät maahan. Molemmissa Nato-maissa droonit havaittiin ajoissa, mutta niitä ei ammuttu alas.

Virolainen turvallisuusasiantuntija Meelis Oidsalu vastaa Postimees -lehdelle, miksi venäläisten lennokkien annetaan lentää käytännössä rauhassa puolustusliiton ilmatilassa.

Hän kertoo, että päätös lennokkien tuhoamisesta tehdään Naton ilmaoperaatiokeskuksesssa. Siellä arvioidaan droonin liikerata ja sen alla olevan maaston väestötiheys.

– Jos lennon jatkuminen muodostaa uhkan väestölle ja elintärkeälle infrastruktuurille, drooni tulee ampua alas turvallisessa paikassa,  Oidsalu kertoo.

Romaniassa ja Latviassa drooneja ei tuhottu, koska niiden uskottiin olleen matkalla Ukrainaan. Oidsalu arvostelee tällaista ennakointia. Perusajatuksena Oidsalun mukaan ei pitäisi olla se, että venäläisdroonit tunkeutuvat Naton ilmatilaan aina vahingossa. Se hänen mukaansa vaarantaa Nato-maiden asukkaiden turvallisuuden.

– Latvian ja Romanian hallitusten ei pitäisi vähätellä näitä tapauksia, hän toteaa.

Oidsalun mukaan lentäjillä Baltian maissa ja Naton itärajalla pitäisi olla ennalta annettu valtuutus ampua alas ilmatilaan tunkeutuvia objekteja. Hän pitää jokseenkin huolestuttavana sitä, että sellaista ei vielä ole, vaikka täysimittaisen hyökkäyksen alkamisesta on jo yli kaksi vuotta.

Hän arvioi, että syynä saattaa olla se, että Naton ilmapuolustukselle on asetettu ”poliittisia rajoituksia” eskalaation pelon takia.

Oidsalu toteaa, että päätöksiä pitäisi tehdä aina asettamalla Nato-maiden asukkaiden turvallisuus etusijalle. Jos venäläinen drooni loukkaa ilmatilaa ja uhkaa asukkaita, se pitäisi hänen mukaansa aina neutraloida.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)