Viime viikkoisen Venäjällä tapahtuneen verisen terrori-iskun jälkimainingeissa on herännyt keskustelua siitä, miksi Venäjällä ei uskottu Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden varoituksiin, kertoo Radio Free Europe. Takavuosina Yhdysvaltojen ja Venäjän turvallisuuspalvelut vaihtoivat usein tiedustelua terrorismiin liittyen, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitti vuonna 2017 Yhdysvaltoja julkisesti maan välitettyä venäläisille tiedon Pietariin kohdistunesta terroriuhasta.
Nyt maiden kiristyneet välit heijastuvat myös terrorisminvastaisen yhteistyöhön. Putin korostaa mielellään Venäjän olleen terrorismin vastaisen sodan eturintamassa jo ennen Yhdysvaltoja, taistellen radikaali-islamisteja vastaan Tsetseniassa jo 1990-luvulla. Moskovan viimeviikkoisen terrori-iskun jälkeen venäläiset virkamiehet ovat vähätelleet Yhdysvalloista saatuja varoituksia, ja jopa vihjailleet lännen olevan osasyyllinen iskuun.
Tunnetun Venäjä-tuntija Mark Galeottin mukaan Kreml saattoi jättää varoituksen huomiotta sen ajoituksen vuoksi. Yhdysvaltojen Moskovan-lähetystö antoi julkisen varoituksen viikko ennen Venäjän presidentinvaaleja.
– Yhdysvallat antoi varoituksen vilpittömästi. Johtuen sen ajoituksesta Putin kuitenkin uskoi, että kyseessä oli amerikkalaisten yritys häiritä vaaleja, ja pelko mahdollisesta terrori-iskusta saisi ihmiset jäämään kotiin. Se ei sopinut Putinille, koska yhtenä näytösvaalien tavoitteista oli mahdollisimman suuri äänestysprosentti. Putin ajatteli, että amerikkalaisten toimivat juuri samoin kuten hän itse olisi toiminut, ja siksi hän torjuikin annetun varoituksen julkisesti.
CIA:n entinen virkamies Douglas Londonin mukaan venäläiset tiedustelupalvelut eivät ole koskaan olleet aidosti kiinnostuneita pyyteettömästä yhteistyöstä läntisten kumppaneiden kanssa. Venäläiset ovat pyrkineet edistämään omia tavoitteitaan yhteistyön kautta. Nytkin yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat huomanneet venäläistiedustelun syöttävän heille suoranaista disinformaatiota.
– Venäjän turvallisuuspalvelut ovat luonteeltaan opportunistisia. Ne eivät pyri yhteistyöhön, vaan sen sijaan ne näkevät tiedustelutiedon vaihdon mahdollisuutena edistää strategisia ja poliittisia tavoitteitaan, sekä kerätä tiedustelutietoa vastapuolesta maalittamista ja häirintää varten.
– Tämä on yksinkertaisesti heidän toimintatapansa.
Venäjän massiiviseen turvallisuuskoneistoon kuuluu useita tiedustelupalveluita, kuten FSB, sotilastiedustelupalvely GRU, ulkomaantiedustelupalvelu SVR, sekä vielä pienempiä toimijoita. Budjettisyistä kilpailu palveluiden välillä on raakaa, Radio Free Europe kertoo, eikä tiedustelutietoa aina jaeta edes venäläisten välillä. Tiedustelupalvelut kärsivät muun Venäjän hallinnon sektoreiden tavoin myös korruptiosta.
Vaikka Putin onkin syyttänyt terrori-iskusta niin Ukrainaa kuin Yhdysvaltoja, ei yhteistyö suurvaltojen välillä ole kokonaan poikki. Aikaisemmin tällä viikolla Venäjän sisäministeriö tiedotti lapsensa hyväksikäyttämisestä epäillyn Venäjän kansalaisen luovutetun Floridasta ”Venäjän ja Yhdysvaltojen poliisiviranomaisten yhteistyön tuloksena.”