Maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan prosentin verran vuodentakaisesta kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Lihan ja eläintuotteiden hinnat nousivat 12 prosenttia. Kasvituotteiden hinnat puolestaan laskivat 16 prosenttia.
Viljojen ja öljykasvien hintojen roimalla laskulla oli suurin vaikutus indeksin kehitykseen. Vaikka lähes kaikkien muiden maataloustuotteiden hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna, pysyi indeksi vain niukasti plussalla.
Tilastokeskuksen mukaan laimeita viitteitä maatalouden tuottajahintojen nousun taittumisesta on nähtävissä. Maatalouden tuottajahintojen vuosimuutos oli enää vain niukasti plussalla. Lisäksi kasvi- ja myös eläintuotoksen hinnat laskivat edelliseen neljännekseen nähden.
Tuotantopanosten, erityisesti lannoitteiden, energian ja rehujen hinnat, ovat kääntyneet laskuun.
– Kuivuuden vaikutus satoon maailmanlaajuisesti ja Ukrainan tilanne voivat kuitenkin johtaa viljan hinnan ja sitä myöden tuottajahintaindeksin uuteen nousuun, arvioi Tilastokeskus.
Viljan tuottajahinnat romahtivat yli kolmanneksen
Alkukesästä ennakoitiin hyvää viljasatoa maailmanlaajuisesti ja Mustanmeren viljakäytäväsopimuksen jatkumiseen luotettiin. Tämä näkyi Suomessa reippaana, 35 prosenttia, viljojen tuottajahintojen laskuna vuodentakaiseen verrattuna.
Rehuviljojen ja vehnän hinnat laskivat eniten, sillä kauran tuottajahinta laski 40 prosenttia, rehuohran 38 prosenttia ja vehnän hinta 36 prosenttia.
Maidon hinta nousi vuodessa 17 prosenttia. Sian lihasta lihatilallinen sai 13 prosenttia, naudan lihasta 12 prosenttia ja siipikarjan lihasta lähes kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Vaikka eläintiloille merkittävien kuluerien, rehujen ja energian, hinnat ovat laskeneet huippuhinnoista, olivat ne edelleen korkealla tasolla.
– Viljan tuottajahinta kesäkuussa -40 % y/y. Huipulta on palattu syksyn 2021 tasolle. Miten paljon ja milloin mahtaa näkyä kuluttajahinnoissa, kysyy Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen viestialusta X:ssä.
Viljan tuottajahinta kesäkuussa -40 % y/y. Huipulta on palattu syksyn 2021 tasolle. Miten paljon ja milloin mahtaa näkyä kuluttajahinnoissa? pic.twitter.com/S94oRfs3vW
— Pasi Sorjonen (@PasiSSorjonen) August 7, 2023