Maa- ja metsätalousministeri ja Suomen olympiakomitean hallituksen jäsen Sari Essayah (kd.) sanoo Uuden Suomen haastattelussa, että Suomen koulut voisivat ottaa oppia Ranskasta, jossa Pariisin olympialaisten alla lanseerattiin ”30 minuutin sääntö”.
Se tarkoittaa, että alakoululaisten ohjelmaan lisätään jokaiselle koulupäivälle 30 minuuttia liikuntaa. Ajatuksena on, että jokainen opettaja pystyy liikuttamaan lapsia ja esimerkiksi liikuntasalia ei siihen tarvita.
– Liikkuva koulu -ohjelmaa ei ole näin konkreettisesti meillä toteutettu, sanoo Essayah, joka tosin myöntää, että ranskalainen koulujärjestelmä on erilainen, kun esimerkiksi välitunteja ei siellä ole.
Vähintään välituntisin suomalaislasten katseet pitäisi saada irti kännyköistä. Essayah huomauttaa, että pidemmällä tähtäimellä liikkumattomuudella on valtava vaikutus suomalaisten kansanterveyteen.
– Mitkään sote-rahat eivät riitä, jos tätä ei saada kuntoon, hän sanoo.
Entinen kilpakävelyn maailmanmestari ja kaksiin olympialaisiin osallistunut Essayah myös puolustaa Olympiakomitean strategiaa liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi, vaikka sanoo, että toteuttamisessa on hiomista esimerkiksi siinä, kuka tekee mitäkin missäkin roolissa.
– Sellainen valtakunnallinen koko kansan liikuttaminen ei varmasti sieltä [Olympiakomiteasta] käsin onnistu niin hyvin, vaikka Olympiakomiteassa on tehty hyvää yhteistyötä tämän asian suhteen ja tällaista verkostomallia on pyritty luomaan.
Essayah haluaisi myös yksinkertaistaa urheilun ja liikunnan rahoitukseen liittyvää ”hankehumppaa”, vaikka korostaakin, ettei ole asiasta vastaava urheiluministeri. Hänen mukaansa hankehumppa koskee urheilua laajemmin koko järjestöpuolta ja rahoituksen hakeminen voi olla ohjaava voima jopa erilaisten projektien perustamisessa.
– Tämän erillisen hankerahoituksen mielekkyys on mielestäni yksi sellainen asia, jota on syytä arvioida, ministeri katsoo.