Suomeen saapui viime vuonna lähes 32 500 turvapaikanhakijaa. Heistä arviolta 30–35 prosenttia eli yli 10 000 henkilöä saanee myönteisen oleskeluluvan ja on kuntapaikan tarpeessa.
Tällä hetkellä kuntien kanssa sovittuja kuntapaikkoja on ainoastaan noin 1700. Niitä tarvitaan lisää siis yli 8000.
ELY-keskukset kartoittavat parhaillaan alueidensa kuntien mahdollisuuksia ottaa vastaan lisää maahanmuuttajia. Kunnat ovat olleet huolestuneita muun muassa kotoutumiskoulutuksen sekä kunnille maksettavien korvausten riittävyydestä.
– Maahanmuuttovirasto on palkannut paljon henkilöitä käsittelemään turvapaikkahakemuksia. Paine siirtyy lähiaikoina vahvasti kotouttamisen saralle. Turvapaikan saaneille tarvitaan lisää kuntapaikkoja ympäri Suomen, Jari Lindström sanoo tiedotteessaan.
Valtio korvaa kuntien kustannuksia kotouttamisen alkuvaiheessa. Vuoden 2016 talousarviossa myönnettiin tähän lisärahoitusta.
Jari Lindströmin mukaan työ- ja elinkeinoministeriö uudistaa yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa turvapaikan saaneiden kuntaan siirtymisen ja kotoutumisen käynnistymisen prosesseja. Tarkoitus on, että jo vastaanottokeskuksissa kartoitetaan oleskeluluvan saaneen osaamista.
Näin maahanmuuttajia pyritään ohjaamaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti alueille, joissa on heidän osaamistaan vastaavaa koulutusta tai työtä sekä vapaita asuntoja. Tällä pyritään vastaamaan myös työvoiman kohtaanto-ongelmaan.
Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö ja Opetushallitus kehittävät kotoutumiskoulutusta työelämälähtöisemmäksi. Tavoite on, että maahanmuuttajat pääsevät koulutukseen entistä nopeammin ja että se on räätälöity heidän osaamistaan vastaavaksi. Myös yrittäjyyttä tuetaan.
– On selvää, että helppoa tästä ei tule. Uudistamme kotouttamiskäytäntöjä ja periaatteita pikaisella aikataululla. Kaikissa toimissa on pyrittävä myös kustannustehokkuuteen eikä oikoteitä ole tarkoitus rakentaa, Lindström toteaa.