Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala pitää uudenmaalaisen koulun päätöstä peruuttaa koululaisille suunnattu barokkikonsertti uskonnollisten viitteiden vuoksi ylireagointina. Konsertissa olisi esitetty muun muassa Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio.
Multalan mukaan koulut eivät saisi unohtaa, että ne ovat myös kulttuurikasvatuksen paikkoja.
– Taide ja kulttuuri kertovat siitä, mistä olemme tulleet ja keitä olemme. Ne kertovat tarinaamme, Multala kommentoi viestipalvelu X:ssä.
– Kulttuuriperintöä ei pidä pelätä, ministeri linjasi.
Aiemmin lauantaina sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen kommentoi pitävänsä koulun päätöstä yliherkkyytenä, joka ei turvaa oikeuksia, vaan rajoittaa mahdollisuuksia.
Myös kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies ihmetteli ilmiötä, jota hän kutsui hysteeriseksi peloksi uskontoja kohtaan. Koulumies muistutti, että kristinusko on olennainen osa Suomen kulttuuriperimää, jonka lisäksi evankelis-luterilainen kirkko ja ortodoksinen kirkko ovat Suomen kansankirkkoja.
Koulumies toivoikin, että kaikkien kukkien annettaisiin kukkia. Hän toivoi myös kristinuskolle vahvempaa asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.
– Sehän on hyväksi ihmisille, tuo elämään merkitystä, parantaa resilienssiä ja antaa lohtua vaikeina aikoina, Koulumies kommentoi.
Kritiikkiin yhtyi myös kansanedustaja Sari Sarkomaa, jonka mukaan nyt nähtävälle ilmiölle on laitettava stoppi, ennen kuin se karkaa käsistä. Sarkomaa kommentoi asiaa Facebook-viestissään.
Sarkomaa muistutti länsimaisen kulttuurin ja arvojen perustuvan kristinuskoon. Kansanedustajan mukaan uskontoon viittaavia teoksia, musiikkia tai muita viitteitä ei voi eikä pidä yrittää poistaa.
Taide ja kulttuuri kertovat siitä, mistä olemme tulleet ja keitä olemme – ne kertovat tarinaamme. Kulttuuriperintöä ei pidä pelätä!
Koululaisten barokkikonsertin peruminen on vahvaa ylireagointia.
Koulut ovat kulttuurikasvatuksen paikkoja, ei hukata sitä! https://t.co/PGyPIpVAje— Sari Multala (@SariMultala) November 9, 2024
En ymmärrä hysteeristä pelkoa uskontoa kohtaan. Kristinusko on olennainen osa Suomen kulttuuriperimää ja lisäksi evankelis-luterilainen kirkko ja ortodoksinen kirkko ovat Suomen kansankirkkoja. Annetaan siis niidenkin kukkien kukkia.#Uskonto #kirkkohttps://t.co/X50KwNZWzv
— Terhi Koulumies (@terhikoulumies) November 9, 2024