Selvityksen tavoite on, että eri puolilla Suomea olisi käytössä mahdollisimman yhdenmukainen toimintamalli ja käytännöt erilaisten normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallintaan. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ministeriöt varautuvat alueellisiin häiriötilanteisiin

Sisä- ja valtiovarainministeriö ovat käynnistäneet laajan selvityksen alueellisen varautumisen kehittämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tavoite on, että eri puolilla Suomea olisi käytössä mahdollisimman yhdenmukainen toimintamalli ja käytännöt erilaisten normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallintaan.

Ministeriöiden mukaan kunnilla, kaupungeilla, hyvinvointialueilla, valtion alueellisilla ja keskushallinnon toimijoilla, huoltovarmuuskriittisillä yrityksillä ja kolmannella sektorilla on keskeinen rooli alueellisessa varautumisessa.

– Viime vuosina erilaiset kriisit ja muutokset turvallisuusympäristössä ovat haastaneet kaikkia toimijoita. Varautumisesta on tullut entistäkin tärkeämpää, kun häiriötilanteiden hallinta on muuttunut vaativammaksi, tiedotteessa todetaan.

Selvityshankkeessa arvioidaan, miten varautumisen alueellista yhteistyötä, koordinaatiota ja yhteistä tilannekuvatoimintaa pitäisi kehittää.

– Suomessa on tehty pitkään erinomaista työtä varautumisen eteen. Yhteinen tavoite on, että alueellisen varautumisen rakenteet tukevat erilaisten häiriötilanteiden hallintaa tehokkaasti muuttuneessa turvallisuusympäristössä, sanoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.).

Tavoitteena yhtenäinen toimintamalli

Alueellisen varautumisen kehittämistarpeet ovat nousseet esille muun muassa aluehallinnon uudistuksen valmistelun aikana. Nykyisin alueilla ja toimialoilla on erilaisia alueellisen varautumisen yhteistoimintarakenteita ja käytäntöjä.

Kehittämishankkeessa käynnistetään alueelliset pilottihankkeet, joista saatuja havaintoja hyödynnetään yhtenäisen toimintamallin määrittelyssä ja valtionohjauksen kehittämisessä.

– Alueellisessa varautumisessa tarvitaan sekä valtakunnallisten, alueellisten että paikallisten viranomaisten ja organisaatioiden yhteistä tilannekuvaa, tiedonvaihtoa ja koordinaatiota. Vahvistamme nyt aluehallinnon uudistuksen yhteydessä toimivimpia yhteistyön käytäntöjä ja rakenteita koko Suomessa. Pilottien tavoitteena on hakea ja kokeilla uudenlaisen varautumisen yhteistyön malleja, kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) sanoo.

Tilannekuva tukee johtamista

Hankkeessa selvitetään myös, miten häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin liittyvä tilannekuvatoiminta olisi tarkoituksenmukaista järjestää.

– Varautuminen, häiriötilanteet ja niiden johtaminen edellyttävät aina kattavaa tilannekuvaa, jossa tarvitaan useiden eri toimijoiden välistä tehokasta tiedonkulkua ja yhteistyötä.

Hankkeessa selvitetään muun muassa teknisiä järjestelmiä, viestintäkanavia ja tiedonvaihtoon liittyviä käytäntöjä.

Osana valmistelua laaditaan lisäksi malli kriisitilanteiden alueelliseen koordinaatioon ja johtovastuisiin sekä valtion ohjauksen kehittämiseen.

Loppuraportin on määrä valmistua 30.8.2025 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)