Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayubin mielestä politiikan lähtökohdaksi tulisi ottaa tavoite kansakunnan vaurastumisesta. Hänen mukaansa Suomen ei tarvitsisi tyytyä kohtaloonsa Pohjoismaiden köyhimpänä.
Toimitusjohtaja näkee, että Suomi on vaurastumisen kulttuuriltaan erilainen muihin pohjoismaihin nähden. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kasvavat yritykset halutaan myydä ulkomaisille ostajille varsin aikaisessa vaiheessa.
– Maailmanvalloitus ei oikein ole suomalaisten DNA:ssa, vaan yrityksen arvo realisoidaan liian herkästi, kun on saavutettu ”riittävästi,” Mikko Ayub kirjoittaa Talouselämässä.
Ayub esittää kolme konkreettista asiaa, joiden on havaittu edistävän vaurastumista yhteiskunnassa. Ensimmäinen on ahkeruuden arvostaminen.
– Jos kulttuurissa arvostetaan ahkeruutta ja ahkeruus kohdistuu fiksuihin asioihin, se edistää vaurastumista.
Toinen asia liittyy oppimiseen.
– Jos kansakunta pitää oppimista ja opitun soveltamista tärkeänä, on kansakunnalla edellytykset vaurastua.
Viimeiseksi Ayub mainitsee heikoista huolehtimisen.
– Jos kansakunta voi luottaa siihen, että heikkoon asemaan joutuneista pidetään yhteisesti huolta, pystyy yhteisön jäsen ottamaan toiminnassaan enemmän riskiä – yrittämään ja kokeilemaan – mikä lisää sekä onnistumisten todennäköisyyttä että lukumäärää.
Pohjoismaiden välillä ei toimitusjohtajan mukaan ole ratkaisevia eroja näihin asioihin liittyen. Syyt Suomen vaurastumattomuuteen ovat muualla.
– Mistä siis johtuu, että Suomi on muita Pohjoismaita köyhempi?, Mikko Ayub kysyy.
Hänen mukaansa ilmiötä pitää tarkastella syvemmin kuin vain esimerkiksi asuntolainojen lyhentämisen tai lyhentämättömyyden ja verojen keveyden tai kireyden kautta.
– Onko meidän pelikenttämme rakennettu siten, että se edistää kansakunnan vaurastumista? Mitä jos kaiken politiikan lähtökohdaksi otettaisiin tavoite edistää kansakunnan vaurastumista, Ayub pohtii.
Aktian toimitusjohtajan mielestä asian eteen tulisi tehdä pikimmiten jotain. Askelia on hänen mukaansa paljon. Avainasemassa on kuitenkin yhteinen tavoite.
– Mitä sitten pitäisi tehdä? Paljon. Mutta muutos on aloitettava jostakin. Kaikkien tahojen pitää kaikilla tasoilla asettaa tavoitteeksi kansakunnan vaurastuminen. Tämän pitää olla ohjenuora ja punainen lanka kaikessa tekemisessä, toimijasta riippumatta.