Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön ulkomaisten varojen valvontavirasto OFAC ilmoitti 21. marraskuuta 2024 uusista, laajoista pakotteista Venäjän finanssisektorille. Mustalle listalle joutui yli 50 pankkia, joiden kanssa Yhdysvaltain kansalaiset ja oikeushenkilöt eivät voi harjoittaa liiketoimintaa. Merkittävin pankki listalla on Gazprombank tytäryhtiöineen Luxemburgissa, Sveitsissä, Kyproksella, Hongkongissa ja Etelä-Afrikassa.
Gazprombank oli Venäjän valtion ja liike-elämän ikkuna maailmalle. Maaliskuussa 2022 Vladimir Putin sääti, että Venäjän kaasua ostavat ”epäystävälliset” maat joutuvat maksamaan energiastaan ruplilla juuri Gazprombankin kautta. Moskovan pörssin jouduttua Yhdysvaltojen pakotteiden alle maksujärjestelyä piti muokata, mutta sama pankki hoiti edelleen maksuliikenteen.
Kaasun viennin tuloutus Gazprombankin kautta pysähtyy nyt ainakin väliaikaisesti. OFACin General License 113 määrää, että amerikkalaiset osapuolet lopettavat kaiken toiminnan pankin kanssa 20. joulukuuta 2024 mennessä, poikkeuksena vain Sakhalin-2-projekti, joka saa jatkua 28. kesäkuuta 2025 saakka. Maksuja energiasta saa jatkaa 12 venäläispankin kanssa 30. huhtikuuta 2025 saakka, mutta Gazprombank ei ole sillä listalla.
Pystyvätkö Euroopan maat yhä maksamaan Venäjän kaasusta? Toisten asiantuntijoiden mukaan eivät pysty ja toisten mukaan pystyvät, jos maksuja ei vain hoideta Yhdysvaltojen kautta. Carnegie-ajatushautomon tutkijan Sergei Vakulenkon mukaan Gazprombank saatetaan myös lisätä sallittujen listalle, ja pahimmassakin tapauksessa maksuliikenne voidaan kierrättää listalla olevien muiden pankkien kautta.
Tammi-lokakuussa 2024 Venäjän kaasun tuonti Eurooppaan kasvoi 15 prosenttia, mutta marraskuussa Gazprom katkaisi kaasun viennin vanhimmalle eurooppalaiselle asiakkaalleen Itävallalle, ja joulukuussa Ukraina todennäköisesti päättää kaasun välittämisen lopettamisesta vuodenvaihteessa. Kaasu ei itsessään kuitenkaan ollut pääsyy pakotteiden asettamiselle, vaan kaiken Venäjän sotakassaa hyödyttävän liiketoiminnan jarruttaminen.
Yhteistoiminta OFACin listalla olevien yritysten kanssa voi tarkoittaa ulkomaisille toimijoille joutumista Yhdysvaltojen toissijaisten pakotteiden kohteeksi. Siksi useimmat pankit ja yritykset noudattavat Yhdysvaltojen asettamia pakotteita, vaikka niiden liiketoiminta ei suoraan liittyisikään Yhdysvaltojen toimivaltaan. Gazprombankin joutuminen AFOCin mustalle listalle yhdessä kaasun viennin supistumisen kanssa joka tapauksessa edesauttaa Venäjän ruplan alamäkeä.