Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin odotetaan matkustavan perjantaina Washingtoniin tapaamaan presidentti Donald Trumpia ja vahvistamaan Ukrainan ja Yhdysvaltain tekemän mineraalisopimuksen, josta Financial Times uutisoi tiistai-iltana.
Ukraina ja Yhdysvallat ovat tehneet mineraalisopimuksen, jonka avulla Ukraina toivoo tasoittavansa suhteita presidentti Trumpin hallintoon. Lisäksi Ukraina toivoo sopimuksen edesauttavan Yhdysvaltain pitkäaikaisen turvallisuussitoumuksen antamista Ukrainalle.
Sopimuksella Yhdysvallat pääsee osille Ukrainan harvinaisten maametallivarantojen hyödyntämisessä ja osallistuu Ukrainan jälleenrakennusrahastoon.
FT:n mukaan Ukraina on valmis allekirjoittamaan sopimuksen mineraalivarojensa – esimerkiksi öljy- ja kaasuvarojen – yhteisestä kehittämisestä sen jälkeen, kun Yhdysvallat luopui vaatimuksesta saada sopimuksella jopa 500 miljardin dollarin tulot.
Uusimman luonnoksen tarkka sanamuoto Ukrainan turvallisuudesta ei vielä ole tiedossa.
Sopimustekstistä puuttuvat kuitenkin turvallisuustakuut Ukrainalle. Ukrainan viranomaiset vakuuttivat silti neuvotelleensa paljon ensimmäistä luonnosta edullisemmat ehdot.
– Mineraalisopimus on vain osa kuvaa. Olemme useaan otteeseen kuulleet Yhdysvaltain hallinnolta, että se on osa suurempaa kuvaa, neuvotteluja johtanut Ukrainan varapääministeri ja oikeusministeri Olha Stefanishyna kertoi FT:lle tiistaina.
Zelenskyi hylkäsi alkuperäisen sopimusluonnoksen, jossa olisi ollut raskaat ehdot Ukrainalle. Trump yritti käyttää niitä keinona maksattaa Ukrainalla takaisin USA:n antama sotilaallinen ja taloudellinen tuki kolme vuotta kestäneen hyökkäyssodan aikana.
Sopimuksen hylkäämisen jälkeen Trump kutsui Zelenskyita ”diktaattoriksi” ja antoi ymmärtää Ukrainan aloittaneen sodan.
FT:n näkemän sopimusluonnoksen mukaan perustettaisiin rahasto, johon Ukraina antaisi 50 prosenttia omistamiensa mineraalivarojen ja niihin liittyvän logistiikan ”tulevaisuuden tuotoista”. Rahasto sijoittaisi hankkeisiin Ukrainassa.
Sopimuksen ulkopuolelle jäävät mineraalivarat, joista Ukraina saa jo tuloja valtionsa kassaan. Tämä tarkoittaa, että se ei kattaisi Ukrainan suurimpien kaasun ja öljyn tuottajien Naftogazin tai Ukrnaftan nykyistä toimintaa.
Sopimus jättää ilmaan edelleen kysymyksiä, esimerkiksi mikä on Yhdysvaltojen osuus rahastosta ja mitkä ovat ”yhteisomistussopimusten” ehdot. FT:n mukaan nämä tullaan selvittämään jatkosopimuksissa.
Ukrainan viranomaisten mukaan oikeus-, talous- ja ulkoministerit ovat hyväksyneet sopimuksen.
Ukrainalainen virkamieslähde totesi CNN:lle, että sopimuksen ehdoista sovittiin sen jälkeen, kun ”tekstistä poistettiin kaikki asiat, joita ei voida hyväksyä, ja nyt on selvemmin täsmennetty, kuinka tämä sopimus edistää Ukrainan turvallisuutta ja rauhaa”.
Yhdysvallat ei ole vahvistanut, onko sopimuksen ehdoista sovittu.
– Kuulin, että (Zelenskyi on) tulossa perjantaina. Varmasti se sopii minulle, jos hän haluaisi, ja hän haluaisi allekirjoittaa sen kanssani. Ja ymmärrän, että se on iso juttu, erittäin iso juttu, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi CNN:n mukaan tiistaina.
Kysyttäessä, mitä Ukraina saisi mineraalisopimuksesta, Trump vastasi:
– 350 miljardia dollaria ja paljon varusteita, sotilasvarusteita ja oikeuden jatkaa taistelua.
Trump sanoi toimittajille, että Ukrainan tulevaa turvallisuutta tullaan ”tarkastelemaan myöhemmin”.