Sairaalahoidon kuormitus on kasvanut Euroopassa ja Yhdysvalloissa talviepidemian myötä. Tartuntoja aiheuttavat koronaviruksen ohella influenssa, RS-virus ja monet muut hengitystieinfektiot.
Tauteja on vaikea erottaa toisistaan, sillä niiden aiheuttamat oireet ovat usein samankaltaisia. Tiettyjen erojen tunnistaminen on tärkeää erityisesti riskiryhmille, jotta potilas voi tarvittaessa hakeutua hoitoon.
Vakavalle taudille alttiiden henkilöiden läheisten tulisi lisäksi tarkkailla omaa voimiaan tarpeettomien ja mahdollisesti hengenvaarallisten tartuntojen ehkäisemiseksi.
Yhdysvaltain terveysvirasto NIH:n asiantuntija Brooke Bozick huomauttaa San Francisco Chronicle -lehdelle, että koronan ja influenssan oireet ovat pitkälti samankaltaisia. Yleisiä oireita ovat muun muassa kuume, kuiva yskä ja väsymys. Koronaviruksen tyypilliset oireet ovat uusien virusmuunnosten vuoksi kuitenkin erilaisia kuin pandemian alkuvaiheessa.
Yleisimmät nuhakuumevirukset aiheuttavat nenän valumista, aivastelua ja silmien kostumista. Influenssa alkaa usein yskällä. Koronaviruksen omikronmuunnos alkaa monilla potilailla valuvalla nenällä, päänsäryllä tai kurkkukivulla. Haju- ja makuaistin katoaminen on harvinaisempaa kuin aiempien koronamuunnosten kohdalla.
– Sitä mukaa kun kehomme tottuvat koronaan, niin oireet muuttuvat yleisesti ottaen lievemmiksi, Kalifornian yliopiston infektiotautien asiantuntija Peter Chin-Hong toteaa.
Flunssan kohdalla itämisaika on yleensä 1–4 vuorokautta, koronassa 3–4 vuorokautta. Koronaoireiden alkamisen tilastollinen haarukka on tosin laaja, 2–14 vuorokautta.
Lapsille ja ikääntyneille vaarallinen RS-virus aiheuttaa perusterveille aikuisille lieviä flunssaoireita. Alle 6-kuukautisilla lapsilla oireita voivat olla ärtyneisyys, ruokahalun menetys, aktiivisuuden lasku ja hengitystauot. Se voi myös johtaa keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen.