Pörssisähkön hinnat ovat tänä talvena pysyneet maltillisella tasolla. Asiakkaat ovat ainakin toistaiseksi välttyneet aikaisempien talvien äkillisiltä hinnannousuilta.
Edellisten talvien hinnannousuille on ollut useita syitä. Taustalla ovat vaikuttaneet muun muassa kovat pakkaset ja sitä myötä noussut sähkönkulutus.
Tänä vuonna talvi on ollut edellisiä leudompi. Viimeaikaisten pörssihintojen perusteella vaikuttaakin siltä, että pörssisähköä käyttävät kotitaloudet välttyvät tänä vuonna edellistalvien hirmuhinnoilta.
Samaan viittaavat myös pörssisähkön hintakehitystä ennakoivat futuurihinnat.
Energiaviraston ekonomistin Jonatan Kanervon mukaan futuurihintojen perusteella näyttää siltä, että hinnoissa ei ole tapahtumassa suuria muutoksia.
– Tällä hetkellä tilanne näyttää melko vakaalta. Sähkön hinnan odotetaan pysyvän matalana tulevina kuukausina, Kanervo toteaa.
Tulevina kuukausina sähkön pörssihinta pysyttelee oletettavasti samalla tasolla kuin mitä se on tammikuussa ollut.
– Hintojen odotetaan myös madaltuvan sitä mukaa kun tulee lämpimämpää, Kanervo toteaa.
Viime aikoina pörssisähkön hinta on pysytellyt edullisena ja ollut ajoittain lähes nollahintaista, yksittäisiä hintapiikkejä lukuun ottamatta.
Aiempina talvina pörssisähköasiakkaat ovat joutuneet tottumaan ajoittain korkeisiin hintapiikkeihin. Esimerkiksi viime vuoden tammikuussa pörssisähkön hinta nousi hetkellisesti jopa kahteen euroon kilowattitunnilta.
Kanervon mukaan hintapiikit ovat tulevaisuudessakin mahdollisia.
– Ne riippuvat pitkälti lämpötilojen kehityksestä eli siitä, tuleeko kylmiä päiviä. Myös kaikki odottamattomat vikatilanteet aiheuttavat hetkittäisiä piikkejä.
Pidemmällä tähtäimellä hinnoissa ei kuitenkaan ole odotettavissa nousua. Kanervon mukaan yksittäisiä kalliita tunteja tai jopa päiviä voi kuitenkin olla tiedossa edellä mainittujen syiden perusteella.
Tällä hetkellä ei ole näkyvissä, että muut tekijät olisivat vaikuttamassa pörssisähkön hintakehitykseen.
– Etenemme tässä [sähkön pörssihinnassa] hyvin samoissa merkeissä kuin viime kuukaudetkin, Kanervo toteaa.
Pörssisähkön on arvioitu olevan edullisin vaihtoehto valtaosalle kuluttajista. Kanervon mukaan tilanteessa ei ole tapahtunut muutosta.
LUE MYÖS:
Suomi tarvitsee Fingridin mukaan ripeästi sähkön lisäkapasiteettia
Suomeen uusi ydinvoimala 2030-luvulla? Tällaisella mallilla se syntyisi