Tuhottu T-90M-taistelupanssarivaunu Luhanskissa. / mil.gov.ua

Moderni T-90-vaunu tuhottiin ruotsalaisella asejärjestelmällä

Ukrainan sotilaiden kerrotaan osuneen taistelupanssarivaunuun AT4-kertasingolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kerrotaan menettäneen moderneimpaan kalustoonsa lukeutuvan T-90M-taistelupanssarivaunun Luhanskin alueella.

Ukrainan asevoimat on julkaissut lennokin kuvaaman videon, jonka perusteella venäläisvaunu oli edennyt metsäaukean ja kranaattikuoppien täyttämän pellon välissä. Savuavan T-90:n luukut ovat auki, joten miehistö on luultavasti poistunut vaunusta sen saatua osuman.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Eri kuvakulmasta otetulla videolla näkyy toinen panssarivaunu, joka alkaa peruuttaa ja vetäytyy taistelusta.

Ukrainalaisen Militarnyi-sivuston mukaan panssarivaunu tuhottiin ruotsalaisvalmisteisella 84 millimetrin AT4- eli Pansarskott m86 -kertasingolla. Saabin valmistaman asejärjestelmän tehokas kantama on noin 300 metriä. Se pystyy teoriassa tuhoamaan kohteita noin kahden kilometrin päästä.

Tapausta on pidetty erikoisena, sillä sinko on tarkoitettu pääasiassa taistelupanssarivaunua kevyempien kohteiden tuhoamiseen. Ukrainan sotilaiden kerrotaan osuneen T-90M:n tykkitornin ja rungon väliseen kohtaan.

92. mekanisoidun prikaatin sotilaat ampuivat vaurioitunutta vaunua toisen kerran panssarintorjunta-aseella, mikä johti sen ammusvaraston räjähtämiseen.

Venäjän suurin panssarivaunujen valmistaja Uralvagonzavod ilmoitti tammikuun puolivälissä toimittaneensa asevoimille uuden erän T-90M-vaunuja. Yhtiön tiedotteen mukaan Uralilla sijaitsevalla tehdasalueella tehdään töitä vuorokauden ympäri tuotannon vauhdittamiseksi.

Avoimiin lähteisiin perustuvan Oryx-sivuston seurannan mukaan ainakin yhdeksän T-90M-panssarivaunua on tuhoutunut Ukrainan taisteluissa.

Venäjän on lisäksi kerrottu siirtäneen tammikuussa viime vuosiin asti prototyyppivaiheessa olleita T-14 Armata -panssarivaunuja Ukrainan rintaman tuntumaan. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on lähinnä propagandatemppu, sillä vaunumallia ei ole tiettävästi saatu edes sarjatuotantoon pitkittyneen kehitysprosessin ja lukuisten teknisten ongelmien vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS