– Strategisen teollisuuden ministeriö MSI ja valtion puolustusteollisuus UDI allekirjoittivat useita sopimuksia ja yhteisymmärryspöytäkirjoja konferenssin aikana, sanoo Ukrainan parlamentin sekä kansallisen investointineuvoston jäsen Galyna Yanchenko Verkkouutisille.
Tanskalainen tutkalaitteistojen kehittämiseen ja tuotantoon erikoistunut yritys Weibel Scientific ja Ukrainan valtio-omisteinen puolustuskonserni UDI (Ukraine Defence Industry) allekirjoittivat Münchenissä yhteisymmärryspöytäkirjan.
Asiakirja mahdollistaa huolto- ja korjauspalvelun perustamisen Ukrainassa jo käytössä oleville Weibel-tutkille. Pöytäkirja kattaa myös uuden tuotekehityksen sekä yhteisyrityksen perustamisen.
– Hanke on määrä toteuttaa jo tänä vuonna, sanoo Yanchenko.
– Tämä helpottaa Ukrainan kansallisen puolustusteollisuuden syvempää integroitumista Euroopan puolustusteollisuuteen, kommentoi UDI Verkkouutisille.
– Erityisen arvokasta on päästä parantamaan tuotetta nopean testauksen avulla suoraan Ukrainan etulinjassa, tarkentaa Yanchenko.
Weibel tutkat ovat tunnettuja erityisesti norjalaisen Kongsbergin uudesta Nomads-ilmapuolustusjärjestelmästä. Kongsberg on suomalaisittain kiinnostava yhtiö, koska Kongsberg Defence & Aerospace omistaa 49,9 prosenttia suomalaisesta valtionenemmistöyhtiö Patriasta.
Tehoa tekoälystä
Uusi sopimus syntyi myös Ukrainan ja saksalaisen ohjelmistokehittäjä Helsing GmbH:n kanssa. Yhtiö on erikoistunut AI-sovellusten kehittämiseen sotilaskäytössä. Useiden hallitusten kanssa yhteistyössä toimivan firman kanssa allekirjoitettiin aiesopimus yhteistyöstä tekoälyteknologian laajennetusta käytöstä.
Jo aiemmin on esitelty Helsing-tekoälyjärjestelmällä varustettu lennokki, joka on valmistettu ukrainalaisen ja saksalaisen yritysten yhteistyönä.
UDI sopi myös yhteisyrityksen perustamisesta ranskalaisen sotilaselektroniikan kehittäjän Thales International SAS:n kanssa. Tämä kehittää teknologiaa ilmapuolustuksen, tutkajärjestelmien, elektronisen sodankäynnin ja optoelektronisten järjestelmien aloilla.
Suomi-yhteistyö kiinnostaa myös
Ukraina on avoin uusille kumppanuuksille ja kutsuu suomalaisia yrityksiä yhteistyöhön ukrainalaisten puolustusalan tuottajien kanssa, vastaa strategisen teollisuuden ministeriö Verkkouutisten tiedusteluun.
– Ukraina on maailman suurin sotilaslaboratorio. Juuri nyt taistelukentällämme näemme, mitkä aseet toimivat ja mitkä eivät. Ja voimme nähdä, mitä on parannettava, jotta ne toimisivat paremmin, kertoo ministeriö vastauksessaan.
– Millään muulla maailman maalla ei ole tällaisia kokemuksia. Tätä tietoa olemme valmiita jakamaan kumppaneidemme kanssa, haluaa MSI kertoa suomalaisille sotilastekniikan kehittäjille.