Tuliko työpaikan pikkujouluissa juotua muutama alkoholiannos liikaa? Illan mittaan ajauduit sanaharkkaan työkavereidesi kanssa ja siinä samalla haukuit myös esihenkilösi pystyyn. Lopulta päädyit juomaan illan aikana niin paljon, ettet kunnolla edes muista illan tapahtumia.
Edellä mainittu tilanne voi kuulostaa joillekin tutulle työpaikan pikkujoulujen jälkeen. Vaikka vielä pikkujouluissa olo tuntui itsevarmalta, jälkeenpäin oma käytös saattaa hävettää. Samalla kauhunsekaisin tuntein mietit sitä, miten kehtaat enää edes mennä työpaikalle ja millä tavoin kykenet jälleen jatkamaan elämääsi normaalisti eteenpäin.
Tapakouluttaja Helena Valosen mukaan asia kannattaa nostaa rohkeasti esille seuraavan kerran, kun saapuu työpaikalle. Ennen sitä pikkujouluissa mokanneen on kannattanut pohtia mielessään, mikä juhlissa meni pieleen.
– Aluksi kannattaa mennä esihenkilön luo ja myöntää suoraan, että nyt olen mokannut pahasti. Se voi johtua siitä, että join liikaa tai riehuin ja haukuin työtovereita, Valonen kertoo Verkkouutisille.
Tämän jälkeen esihenkilö voi pyytää työntekijää kirjoittamaan esimerkiksi virallisen anteeksipyynnön työyhteisön verkkokanavaan tai menemään keskustelemaan asiasta suoraan niiden henkilöiden kanssa, joita on asiattomalla käytöksellään mahdollisesti humalassa loukannut.
Jos esihenkilö ottaa asiattoman käytöksen puheeksi, Valonen suosittelee kuuntelemaan häntä nöyrästi ja myöntämään sen, että oma käytös oli asiatonta.
– Anteeksipyytäminen ja ymmärtäminen siitä, että olen törttöillyt, on tärkeää. Kun mietitään sitä, että ihmiset juovat itsensä humalaan, silloin lähtee ikään kuin ”käsijarru autosta pois” ja kaikki tukitut tunteet tulevat esiin, Valonen havainnollistaa.
Pahin virhe on yrittää kiistää koko asia. Silloin asiattomasti käyttäytynyt työntekijä ei edes myönnä käyttäytyneensä tökerösti ja ajattelee, että koko tilanne on jonkun muun syytä.
– Jos ihminen on tarpeeksi fiksu, hän osaa pyytää käytöstään anteeksi. Toiset ovat sellaisia, että he ikään kuin lukkiutuvat.
Anteeksipyynnön lisäksi on hyvä kuunnella muita työyhteisön jäseniä ja heidän tuntemuksiaan.
– Silloin kasvaa myös itse henkisesti seuraavaan tilanteeseen. Kannattaa myös muistaa, että kaikki ihmiset joskus mokaavat. Sitten kun asiaa pyytää anteeksi, kasvaa taas seuraavalle tasolle ja työpaikan energia puhdistuu.
Työpaikan pikkujoulut ovat yleensä työajan ja työpaikan ulkopuolella vietettyjä tilaisuuksia. Näin ollen ne eivät ole varsinaisia työtilaisuuksia, vaan työyhteisön jäsenet osallistuvat niihin yksityishenkilöinä. Koska juhlia vietetään työyhteisön kesken, monesti työpaikan dynamiikka on juhlissa sama kuin juhlissa.
Valonen muistuttaa silti, että hyvät käytöstavat pitää muistaa myös vapaa-ajan riennoissa.
– Hyvät käytöstavat pitää muistaa, olimme me sitten työpaikalla tai kansainvälisessä konferenssissa. Se on asia, josta aina lähdetään.
Älä piikittele toisia heidän tekemistään virheistä
Kun pikkujouluissa törttöillyt on pyytänyt käytöstään anteeksi, asian käsittely usein voidaan jättää sikseen ja mennä eteenpäin. Se tarkoittaa myös sitä, että muiden työyhteisön jäsenten ei kannata jälkeenpäin muistutella asiattomasti käyttäytynyttä työntekijää hänen käytöksestään.
– Fiksu ihminen ymmärtää anteeksipyynnön taian ja sen, että asia voidaan jättää nyt taakse. Jos me jäämme vatvomaan jokaista toisen tekemää virhettä, emme itsekään kehity henkisesti.
Pikkujouluissa sattuneet ylilyönnit johtavat harvoin vakavampiin seurauksiin kuten varoitukseen tai työsuhteen päättymiseen. Valosen mukaan anteeksipyyntö yleensä on riittävä toimenpide.
Alkoholia kannattaa nauttia kohtuudella
Monesti pikkujoulujen ylilyönnit liittyvät liialliseen alkoholin käyttöön. Valosen mukaan se on asia, johon jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota.
– Jokaisen on hyvä opetella käyttämään alkoholia sillä tavalla, että hallitsemme puheitamme. Toinen seikka on se, että pysytään kävelykunnossa eikä missään vaiheessa iltaa kontata missään.
Tapakouluttajan mukaan alkoholin nauttiminen onkin taitolaji.
– Meidän pitää aikuisina osata ajatella, että mikä on se hallittu määrä [alkoholia], joka voidaan juoda. Se on aina opettelun paikka.
Ongelmista kannattaa puhua avoimesti
Työpaikan pikkujouluissa sattuneet kärhämät voivat liittyä myös työpaikan sisäisiin ongelmiin. Ne ovat voineet painaa asiattomasti käyttäytyneen työntekijän mieltä pitkään, mutta hän ei ole ottanut asiaa puheeksi työpaikalla. Valonen kehottaakin aina avoimuuteen työpaikoilla.
– Jos työpaikalla on ongelmia, niistä pitää kertoa vilpittömästi eikä jäädä vatvomaan niitä omassa mielessään.
Muussa tapauksessa tilanne voi päätyä ikävästi. Kun pikkujouluissa työntekijä on riittävän humalassa, hän voi nostaa kaikki itseään vaivaavat asiat esiin ja muuttaa juhlien tunnelman nopeasti ikäväksi. Jos illan aikana on nautittu jo runsaasti alkoholia, keskustelun sävykään ei välttämättä ole niin asiallinen kuin normaalisti.
– Jos ihmiset sulkeutuvat ja kokoavat vihaa ja ongelmia sisälleen, niin sitten kun he saavat alkoholia niin aivot ikään kuin räjähtävät eivätkä he enää hillitse itseään, Valonen toteaa.
LUE MYÖS:
Kiusataanko sinua työpaikalla? Näin otat asian puheeksi
Juotko liikaa? Asiantuntija kehottaa kysymään itseltään nämä asiat