Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Maaseutupulssi-yrityskyselystä ilmenee, että vuosi 2022 oli maaseudun työnantajayrityksille kaksijakoinen; työllisyys kehittyi myönteisesti, mutta samalla investoinnit supistuivat.
Tästä vuodesta povataan hyvin vaikeaa ja useimmat yritykset joutuvat sopeuttamaan toimintaansa kohonneiden raaka-aine- ja energiahintojen takia.
EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen on huolissaan yrittäjien jaksamisesta.
– Peräkkäiset kriisit ovat koetelleet maaseudun yrityksiä ja heikentäneet niiden jatkuvuusnäkymiä. Tähän saakka on sinnitelty yrittäjien sitkeydellä ja viimeisiä taloudellisia puskureita hyödyntäen. Nyt monella on kuitenkin kaikki keinot käytetty ja ensi vuodesta uhkaa tulla lohduton.
EK:n mukaan kysynnän lisääntymiseen tänä vuonna uskoi 24 prosenttia ja sen vähentymiseen 28 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (36 ja 13 prosenttia vuonna 2021).
Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 22 ja 40 prosenttia (33 ja 7 prosenttia vuosi sitten).
Työntekijämäärän kasvua ennakoi ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla 18 prosenttia ja sen supistumista 22 prosenttia yrityksistä (25 ja 12 prosenttia vuonna 2021).
Kaupunkien läheisellä maaseudulla 18 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 16 prosenttia sen vähentyvän tänä vuonna (29 ja 4 prosenttia vuosi sitten).
Ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoi 16 prosenttia ja vähentymiseen 36 prosenttia yrityksistä (26 ja 20 prosenttia vuonna 2021).
Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoi 18 prosenttia yrityksistä, kun taas 34 prosenttia arvioi niiden vähentyvän tänä vuonna (22 ja 25 prosenttia vuosi sitten).
Ulkomaankaupan kasvua ennakoi 16 prosenttia ja vähentymistä 25 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (47 ja 18 prosenttia vuonna 2021). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 35 ja 22 prosenttia (21 ja 15 prosenttia vuosi sitten).
Maaseudun yrityksistä 95 prosenttia aikoo toteuttaa kustannussäästöjä. Näistä 61 prosenttia arvioi toteuttavansa niitä varmuudella, kun taas 34 prosenttia pitää kustannussäästäjä mahdollisina. Keskeisimmiksi haasteiksi maaseudun yritykset tunnistivat kohonneet raaka-ainehinnat (66 %) ja energianhintojen nousun (61 %).
Maaseudun työnantajista 17 prosenttia varautuu seuraavan 12 kuukauden aikana siihenkin vaihtoehtoon, että yrityksen toiminta voi pahimmassa tapauksessa päättyä. Nämä vastaajat eivät kuitenkaan vielä pidä lopettamispäätöstä varmana.
Maaseutupulssin aineisto kerättiin marraskuussa 2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 055 työnantajayritystä, joista 778 toimii kaupungeissa ja 278 maaseudulla. Aineiston analysoinnissa on käytetty yrityskoon ja päätoimialojen mukaan laskettuja painokertoimia, joiden ansiosta tulokset ovat suuntaa-antavasti yleistettävissä työnantajayritysten perusjoukkoon.