Elämä lemmikin kanssa on sekä emotionaalinen että taloudellinen investointi moneksi vuodeksi eteenpäin. Tietyt lemmikin ylläpidon kustannukset yllättivät suomalaisia koiran- ja kissanomistajia enemmän kuin toiset, selviää Agria Eläinvakuutuksen kyselytutkimuksesta.
– Lähes joka seitsemäs suomalainen lemmikinomistaja on yllättynyt lemmikkien terveydenhuollon korkeista kustannuksista, kertoo Agria Eläinvakuutuksen maajohtaja, ELL Heidi M. Elomaa.
Eläinlääkärikulut ovat läheisessä yhteydessä lemmikkivakuutusmaksujen tasoon. Vakuutusten kustannukset nousivatkin toiselle sijalle lemmikinomistajia yllättäneiden kuluerien listalla.
Lemmikin pitkä, terve ja onnellinen elämä edellyttää, että lemmikinomistajalla on pennun ostohetkellä rahoitussuunnitelma jatkuvien ylläpitokustannusten lisäksi myös yllättävien kustannusten varalle, vuosiksi eteenpäin.
Lemmikin perusterveydenhuolto auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia
– Parhaat vinkkini kahden suurimmaksi koetun kustannuksen ratkaisemiseksi ovat mahdollisimman terveen koirarodun valitseminen sekä eläimen hyvinvoinnista huolehtiminen. Lemmikinomistaja voi itse tehdä paljon asioita edistääkseen koiran tai kissan terveyttä, sanoo Elomaa.
– Esimerkiksi säännöllisellä hampaiden harjauksella on tutkitusti yhteys lemmikin suun ja hampaiden sairauksien ennaltaehkäisyyn. Mikäli suun ennaltaehkäisevä terveydenhuolto laiminlyödään, voi edessä olla kalliita eläinlääkärikäyntejä ja ennen kaikkea tarpeetonta kipua lemmikille, hän jatkaa.
Aina huolellinen perusterveydenhuolto eivät kuitenkaan auta. Lemmikillä voi olla taipumus krooniseen tai perinnölliseen sairauteen, jota lemmikinomistaja ei voi omilla toimillaan estää. Tällöin jo pentuna otettu vakuutus voi nousta arvoon arvaamattomaan.
Kun otat lemmikin, käytä aikaa riskien punnitsemiseen
Kun lemmikille otetaan vakuutus riittävän varhain, pennun ollessa vielä terve ja vailla sairauden oireita, vakuutuksesta saa parhaan hyödyn irti. Terveenä vakuutetulle eläimelle ei aseta sairashistoriaan perustuvia rajoitusehtoja. Jos turvaksi valitaan vielä kattavin mahdollinen vakuutus, korvaa se lemmikin eläinlääkärihoitoa varsin laajasti.
Pennunostaja ei voi etukäteen tietää, tuleeko lemmikille esimerkiksi luuston ja nivelten kasvuhäiriöitä, puhkeaako eläimellä piilevä tai synnynnäinen vika tai sairaus, tai tarvitaanko vaikkapa maitohampaiden poistamiseen eläinlääkärin apua.
Kun vakuutusvalinnassa on huomioinut nämä seikat, saa samalla mielenrauhaa lemmikin mahdollisten vaivojen ja ennakoimattomien kustannusten varalle.
Valitse omiin tarpeisiisi sopiva vakuutus
Vakuutusten hinta voi tuntua suurelta panostukselta, kun toistaiseksi terve pentu kirmaa iloisena omistajansa jaloissa. Eläinten terveydenhoitoon liittyviä kustannuksia on kuitenkin usein vaikea ennustaa etukäteen, ja vakuutus saattaa luoda merkittävää taloudellista turvaa tiukan paikan tullen.
– Vakuutuksen enimmäiskorvausmäärä kannattaa valita huolellisesti, omaan taloudelliseen tilanteeseen perustuen. Aina ei myöskään tarvitse ottaa laajinta mahdollista turvaa – toisinaan hieman edullisempi perusturva lemmikin sairauksien ja tapaturmien varalle on aivan riittävä. Tärkeintä on arvioida oma tarve ja valita vakuutus sen mukaan, vinkkaa Elomaa.
Lemmikin ostohinta on loppujen lopuksi vain pieni kuluerä lemmikin omistamisessa. Lemmikkieläimen ylläpidosta syntyy usein kustannuksia, joita moni ei huomaa ajatella etukäteen.
Yleisimpiä lemmikin omistamisesta koituvia kulueriä ovat:
• perusterveydenhuolto ja ennaltaehkäisy, esimerkiksi säännölliset rokotuskäynnit, punkkikarkotteet ja hampaiden säännöllinen huolto
• yllättävien tapaturmien tai sairastumisten hoitokustannukset
• lemmikin kroonisen sairauden hoito ja kontrollikäynnit
• kastrointi tai sterilointi
• tarvikkeet ja ruokinta
• vakuutukset.
Agrian teettämän kyselytutkimuksen mukaan eläinlääkärikustannukset yllättivät 66 prosenttia koiranomistajista ja 68 prosenttia kissanomistajista. Vakuutusmaksuista olivat yllättyneitä 27 prosenttia koiranomistajista ja 12 prosenttia kissanomistajista. Kyselytutkimuksen toteutti Agrian toimeksiannosta Xtreme Insight AB joulukuussa 2024. Vastauksia antoi yli 600 suomalaista lemmikinomistajaa.