Jos auto hajoaa takuuaikana, moni olettaa, että on automaattisesti oikeutettu sijaisautoon. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Moottorin selvitys: Sijaisauton saaminen ei ole itsestäänselvyys

Kuluttajan on syytä tarkistaa ehdot jo autokaupoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos auto hajoaa takuuaikana, moni olettaa, että on automaattisesti oikeutettu sijaisautoon. Näin ei kuitenkaan ole. Moottori-lehden selvityksessä kävi ilmi, että sijaisautokäytännöt vaihtelevat huomattavasti automerkkien, maahantuojien ja jälleenmyyjien välillä. Kuluttajan kannattaa siis perehtyä sijaisautoehtoihin jo ennen ostopäätöstä.

Moni olettaa, että uusi tai takuuaikainen auto oikeuttaa automaattisesti sijaisautoon korjaamolle joutuessaan, mutta käytäntö ei ole yhtenäinen. Harvalla valmistajalla sijaisauto kuuluu takuuseen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Joillakin sijaisauton saaminen edellyttää erillistä huoltosopimusta tai sijaisauto on tarjolla vain maksullisena lisäpalveluna. Myös siinä, kuinka pitkäksi ajaksi sijaisauto on mahdollista saada, on eroja.

– Kun uuden auton huolto- tai huolenpitosopimukseen sisältyy sijaisauto, tarkoitetaan sillä tyypillisesti enimmillään kolmen päivän mittaista jaksoa. Jos korjaaminen vie pidempään, asiakkaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää turvautua autovuokraamon palveluun, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen toteaa.

Vaikka auton takuukorjaus on tehtävä viivytyksettä, laki ei velvoita sijaisauton tarjoamiseen. Korvauksia auton vuokraamiselle voi hakea, jos autolle on osoittaa selkeä käyttötarve oman auton korjauksen ajaksi. Moni autoliike tulee usein vastaan sijaisautoasiassa, mutta varmaa tällainen ”hyvän tahdon ele” ei ole.

– Toinen huomionarvoinen seikka on se, että omaa vastaavan sijaisauton saaminen on epävarmaa. Esimerkiksi sähköautoilija voi joutua ajamaan pitkäänkin polttomoottoriautolla, ja polttoainekustannusten eroa hyvin harvoin korvataan, Parviainen sanoo.

Moottori selvitti yhdeksän myydyimmän automerkin sijaisautokäytäntöjä. Selvitys osoitti, että sijaisauto ei ole itsestäänselvyys, mutta monet automerkit ovat valmiita joustamaan, jotta asiakas pysyisi tyytyväisenä.

Selvitä ennen autokauppoja nämä asiat

1. Sisältyykö sijaisauto takuuseen tai huolto- tai palvelusopimukseen?
2. Kuka vastaa sijaisauton tarjoamisesta: valmistaja, maahantuoja vai jälleenmyyjä?
3. Maksaako sijaisauto?
4. Missä tilanteissa sijaisauto tarjotaan ja missä ei?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS