Venäjän valta- ja talouseliitin tuki presidentti Vladimir Putinille on rapistunut kehnon sotamenestyksen ja kansainvälisen eristyksen myötä. Joidenkin mukaan diktaattorin selviytyminen vaatisi nyt sotilaallisen voiton.
– Uskollisuutta ei Venäjällä ole olemassa, nimettömänä pysyttelevä venäläinen miljardööri sanoo Washington Postille.
Moskovan sisäpiiriläisiä ja asiantuntijoita jututtaneen amerikkalaislehden mukaan eliitissä leviää pelko siitä, mihin Putin on maataan johtamassa. Vaikuttajien kerrotaan epäilevän Kremlin taktiikkaa Ukrainassa. Jotkut oligarkit ja korkeat virkamiehet ovat jutun mukaan suorastaan kauhuissaan ”Putinin visiosta Venäjälle” ja kuvailevat sotaa katastrofaaliseksi virheeksi. Sodan vastustajat pysyttelevät kuitenkin hiljaa.
– Vaikka eliitissä ymmärretäänkin, että tämä oli virhe, eivät he uskalla tehdä mitään itse. He ovat tottuneet siihen, että Putin päättää kaikesta, Venäjän YK-edustustossa työskennellyt diplomaatti Boris Bondarev sanoo.
Bondarev on tähän tullessa ainoa julkisesti sodan takia tehtävänsä jättänyt venäläisdiplomaatti.
Hän maalaa synkän kuvan tilanteesta. Vaikka tyytymättömyys kasvaakin, vaatisi muutos Bondarevin mukaan täydellisen sotilaallisen tappion.
– Niin kauan kun Putin jatkaa pommittamista ja hyökkäämistä, ihmiset ajattelevat, ettei tilanne ole niin huono.
Hyökkäys yskii
Venäjän pitkään odotettu ”suurhyökkäys” itäisessä Ukrainassa on monien asiantuntijoiden mukaan jo käynnissä. Hyökkääjä on lisännyt runsaasti painetta useilla alueilla heittämällä entistä enemmän joukkoja sotaan. Saldo on kuitenkin jäänyt laihaksi.
– Joukkojen huono laatu, nuorempien upseerien menetykset sekä ammusten ja kaluston puute rajoittavat Venäjän kykyä hyökätä, eturivin sotilasasiantuntija Michael Kofman arvioi.
CNA-ajatushautomon Venäjä-ohjelman johtaja Kofman toteaa Twitterissä Venäjän hyökkäysoperaatioiden alkaneen jo yli kolme viikkoa sitten. Hänen mukaansa suurta ”keväthyökkäystä” on tuskin enää tulossa.
– Venäjä tarvitsisi tällaisen operaation tueksi etukäteen toisen liikekannallepanoaallon, jota ei koskaan tullut. Ennusteet siitä, että 500 000 reserviläistä käskettäisiin palvelukseen tammikuun puolivälissä osoittautuivat erheellisiksi, Kofman sanoo.

Asiantuntijan mukaan Ukraina saattaa esimerkiksi vetäytyä kovien taistelujen näyttämönä pitkään olleesta Bahmutista. Sen valloitus ei kuitenkaan avaisi venäläisille juurikaan uusia mahdollisuuksia jatkaa hyökkäystä.
Kremlin kannalta tärkeät voitot ovat siis toistaiseksi jääneet saavuttamatta. Tämä tiedostetaan Ukrainassakin.
– Putin tarvitsee jonkinlaista menestystä näyttääkseen yhteiskunnalle, että hän on yhä voitokas, nimettömänä pysyttelevä korkea ukrainalainen turvallisuusviranomainen sanoo Washington Postille.
Diktaattoria revitään eri suuntiin
Venäjän eliitin on kerrottu jakaantuneen sodan myötä yhä vahvemmin eri leireihin. Erityisesti venäläisittäin liberaalit päättäjät ja talousvaikuttajat ovat ajautuneet marginaaliin. Jotkut asiantuntijat ennustavat, että Venäjän huipulla nähdään vielä puhdistuksia, joissa hankkiudutaan eroon heistä, joita ei pidetä tarpeeksi ”isänmaallisina”.
Venäjän keskuspankissa aiemmin työskennellyt Aleksandra Prokopenko kertoo viranomaisten pelkäävän turvallisuuspalveluita.
– Kaikki Venäjän eliitissä huolivat tästä. Tämä on elämän ja kuoleman kysymys korkeille ja keskitason viranomaisille, jotka kaikki ovat jääneet Venäjälle. Ihmiset ovat todellakin kauhuissaan turvallisuutensa puolesta, maanpakoon länteen lähtenyt Prokopenko toteaa.
Hän kertoo vanhojen kollegojensa pankissa kertovan, ettei Venäjälle nähdä mitään hyvää ulospääsyä nykytilasta.
Venäjän diktaattori on eristäytynyt itse yhä enemmän samalla kun turvallisuuspalvelujen eliittiin kohdistama valvonta on kasvanut. Putin vähensi julkisia esiintymisiään merkittävästi jo koronavuosina. Samalla johtajan lähipiiri kaventui. Mediatietojen mukaan Putin on päästänyt viimeiset pari vuotta lähelleen vain vanhoja ystäviään ja asevoimissa tai turvallisuupalveluissa aiemmin työskennelleitä kovan linjan päättäjiä. Tällä on uskottu olleen vaikutusta myös sotapäätöksiin.
Putinin esiintymisissä ”kansan parissa” on myös havaittu usein samoja henkilöitä eri rooleissa. Ilmiö on toistunut niin kirkkokäynneillä, sotilassairaaloissa kuin tehdasvierailuillakin. Presidentin uskotaankin käyttävät ”yleisönä” turvamiehiään ja mahdollisesti myös lähipiiriläistensä sukulaisia. Tämä viittaa siihen, että Putin on huolissaan turvallisuudestaan.
Toisinaan Vladimir Putin on myös näyttänyt olevan yllättävän pihalla siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu. Diktaattorille ei siis välttämättä tohdita kertoa kaikkia ikäviä yksityiskohtia sotatilanteesta.
Hiljattain Putin esimerkiksi kehui Venäjän ykköskanavalla vuolaasti merijalkaväen menestystä rintamalla. Todellisuudessa kyseinen joukko oli kokenut suorastaan katastrofaalisen tappion Itä-Ukrainan Vuhledarissa. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Washington Postin lähteiden mukaan eliitin eri leirit myös repivät eristäytynyttä johtajaa eri suuntiin. Moskovan ”haukkojen” kerrotaan olevan pettyneitä ja ajattelevan, että Putinin olisi pitänyt vetää heti sodan alussa kovempaa linjaa ja yrittää vallata Kiova vielä aggressiivisemmin. Liberaalit taas pitävät sotaa karmeana virheenä. Molemmat klikit ovat tyytymättömiä presidenttiin.
Venäjän eliitin näkemykset sodan tavoitteista ovat niin ikään huolestuttavia.
Kukaan haastatelluista lähteistä ei nimittäin osaa sanoa, mihin Venäjä nyt pyrkii sotilaallisesti, puhumattakaan siitä, mitä Vladimir Putin pitäisi voittona.
Joidenkin mukaan Kreml voisi tyytyä Donetskin ja Luhanskin alueiden hallintaan. Toisten mukaan Putin ei taas ole vieläkään luopunut Kiovan valloituksesta ja Ukrainan nykyhallinnon kaatamisesta.
LUE MYÖS:
Vladimir Putinin mukaan tuhoutuneella prikaatilla menee loistavasti – ”Ymmärtääkö hän, mitä tapahtuu?”
Rökäletappio paljasti Vladimir Putinia piinaavan ongelman – ”Koituu vielä hänen kohtalokseen”
A few thoughts on the Russian winter offensive, which began 3+ weeks ago, and has so far yielded little progress for RU forces. Poor force quality, loss of junior officers, ammunition, and equipment constraints limit Russian offensive potential. Thread. 1/
— Michael Kofman (@KofmanMichael) February 19, 2023
I’ve been skeptical that there is an additional ‘spring offensive’ looming. To conduct such an operation RU would likely need a second mobilization wave, in advance, which never took place. Predictions that 500k troops would be mobilized mid-January proved incorrect. 10/
— Michael Kofman (@KofmanMichael) February 19, 2023