Venäjän itsevaltainen johtaja Vladimir Putin on havainnut lupaavaksi idean ydinsukellusveneiden rakentamisesta LNG-kaasutankkereiksi. Hän sanoi kansallisella Tulevaisuuden teknologiat -foorumilla kuulleensa ajatuksesta ensimmäisen kerran Kurtšatov Instituutin johtajalta Mihail Kovaltšukilta ”pari vuotta sitten” ja suhtautuneensa ajatukseen epäillen, mutta sitten muuttaneen mielensä.
– Sanoin: ’Älä nyt höpötä, kuljettaisimmeko kaasua sukellusveneissä?’ Ei tule kuuloonkaan. Mutta Gazprom ja Novatek uskovat, että se on täysin mahdollista, kannattavaa ja tehokasta, Putin totesi puhujakorokkeelta.
Hän huomautti, että suurien LNG-säiliöiden kuljettaminen on ”aika vaarallista”, koska ne voivat räjähtää, mutta vakuutti, että ”kaikki on erilaista veden alla”.
– Tämä on tietenkin tulevaisuutta ja täysin toteutettavissa, hän totesi. Venäläisyhtiöt eivät saa enää käyttöönsä perinteisiä, jäävahvistettuja LNG-tankkereita lännen asettamien pakotteiden takia.
Putinin ystävä Kovaltšuk esitteli lokakuussa 2024 projektia, jossa 360-metrisessä LNG-sukellusveneessä olisi kapasiteettia noin 180 000 tonnille nesteytettyä maakaasua ja syväystä alle 14 metriä. Idean mukaan aluksen kolmen 30 megawatin sähkömoottorin voimanlähteinä olisi kolme Ritm-200-ydinreaktoria. Kovaltšuk vakuutti, että koska sukellusvene kulkisi jään alla, se saavuttaisi jopa 17 solmun nopeuden, mikä lyhentäisi matka-aikaa Pohjanmeren kautta 20:stä 12 päivään.
Marraskuussa 2024 Kovaltšuk ilmoitti sopimuksesta Gazpromin kanssa ”projektin kehittämiseksi”. Hän huomautti, että kaasutankkeri olisi ”jäänalainen sukkula”, joka voisi ”nousta pintaan milloin ja missä on tarpeen” ja voisi olla ”jopa miehittämätön”, mutta silloin pitäisi ”jättää reaktorit valvomatta”. Hän vakuutti, että sukellusvene varmistaisi kaasun kuljetukset ympäri vuoden arktiselta alueelta hydrometeorologisista olosuhteista riippumatta.
Kansallisen energiaturvallisuusrahaston johtava asiantuntija Igor Juškov kuitenkin epäilee projektin onnistumista.
– Laivanrakennuksemme pääongelma ei ole jää… Me emme osaa valmistaa LNG-tankkereita; meillä ei vielä ole teknologiaa erikoiskalvoihin, jotka pitävät LNG:n säiliön sisällä, hän kommentoi.
Hän kiinnitti huomiota myös kaasutankkerin valtaviin mittasuhteisiin huomauttaen, että tämän kokoisia sukellusveneitä ei ole Venäjällä valmistettu. Jos kokoa pienennetään, pitää rakentaa enemmän aluksia, jotta siinä olisi järkeä, ja kotimaiset telakat ovat jo täystyöllistettyjä tilauksilla useiksi vuosiksi, hän huomautti. Hän ei kuitenkaan sulkenut pois vaihtoehtoa, jossa rakennettaisiin uusi erikoistelakka näitä ”vedenalaisia hirviöitä” varten.