Verkkouutiset

Bisneseliitti koottiin kuulemaan presidenttiä hyökkäyspäivänä. www.kremlin.ru

Moskovassa kytee: Eliitin rivit rakoilevat, sotaa arvostellaan

Pitkän linjan talousvaikuttajat eivät enää vaikene sodasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän eliitin riveissä on alkanut näkyä ensimmäisiä kunnollisia jakolinjoja Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Palkitut toimittaja-kirjailijat Catherine Belton ja Greg Miller valottavat venäläisvaikuttajien tuntoja tästä löytyvässä Washington Postin artikkelissa. Belton on tullut Suomessakin tunnetuksi menestyskirjastaan Putinin sisäpiirissä — Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan (Docendo 2021).

Jutussa kerrotaan, että pitkään hiljaa pysyneet Venäjän vaikuttajat ovat vihdoin alkaneet kertoa mielipiteitään.

– He tuhosivat päivässä kaiken, mitä vuosien aikana on rakennettu. Tämä on katastrofi, venäläinen liikemies toteaa nyt sodasta.

Nimettömänä pysyttelevä talousvaikuttaja on yksi niistä 37 Venäjän bisneseliitin jäsenestä, jotka presidentti Vladimir Putin kutsui tapaamiseen Kremliin vain tunteja sen jälkeen, kun hän oli aloittanut hyökkäyksen Ukrainaan.

Paikalla olleiden lähteiden mukaan monet kokoukseen kutsutuista olivat tapahtumista shokissa.

– Kaikki istuivat paikoillaan musertuneina, eräs liikemies toteaa.

– En ollut koskaan nähnyt heitä niin tyrmistyneinä. Jotkut heistä eivät edes kyenneet puhumaan, toinen sanoo.

Yhden oligarkin kerrotaan todenneen ykskantaan, että ”kaikki on nyt menetetty”.

Presidentti oli odotuttanut talousvaikuttajia tapansa mukaan yli kaksi tuntia. Kun Putin lopulta saapui paikalle, ei kukaan kuitenkaan uskaltanut sanoa poikkipuolista sanaa sodasta. Liikemiesten kerrotaan kuunnelleen hiljaisina selityksiä sodan perusteluista ja siitä, miten Venäjä pysyisi hyökkäyksen jälkeenkin osana maailmanmarkkinoita.

Nyt moni kokee olevansa jumissa Moskovassa.

– Et välttämättä tue sotaa, mutta sinun on pidettävä suusi kiinni ja oltava maanmiestesi luona, koska sotilaita kuolee, Kremlin kokouksessa olleita miljardöörejä lähellä oleva lähde sanoo.

– Kukaan ei ole hyvillään tästä, mitä tapahtuu, mutta mielipidettään ei voi sanoa, hän jatkaa.

Tyytymättömyys ulottuu kuitenkin vain osaan Venäjän eliitistä. Sotaa vastustavien oligarkkien kerrotaan kuuluvan vanhempaan kastiin, joka loi varansa jo Boris Jeltsinin aikana. Putinin aikana menestyneet ovat eri linjalla.

Esimerkiksi Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat superrikaat, kuten Suomi-yhteyksistään tunnetut Gennadi Timtshenko ja Rotenbergin perhe ovat lähteiden mukaan yhä täysin hiljaa sodasta.

Putinin pitkäaikaisiin ystäviin kuuluvien pohattojen lisäksi sodasta vaikenee yhä myös suuri joukko keskikastin päättäjiä ja vaikuttajia, joihin pakotteet eivät ole vielä iskeneet kohtuuttomasti.

Vastustus kasvaa

Monista venäläislähteistä on jo aiemmin kerrottu julkisuuteen, että sota tuli yllätyksenä etenkin venäläisille talousvaikuttajille.

Kaksi venäläistä miljardööriä ja yksi entinen venäläispäättäjä kertovat WP:lle, että päätös hyökätä tyrmistytti kuitenkin myös ison osan Venäjän muustakin eliitistä – jopa keskeisiä päättäjiä ja osan turvallisuuspalvelujen väestä.

– Kukaan ei tiennyt paitsi suoraan [hyökkäyksen] valmisteluista vastanneet, toinen miljardööreistä toteaa.

Hän listaa puolustusministeri Sergei Shoigun, asevoimien yleisesikuntapäällikkö, kenraali Valeri Gerasimovin ja ”joitain FSB:stä”.

Eliitin parissa oli lähteiden mukaan sellainen käsitys, että mahdolliset sotatoimet rajoittusivat itäiseen Ukrainaan. Pakotteisiinkin oli varauduttu, mutta ei tällä tasolla.

Kasvavien uhrilukujen ja kehnon sotamenestyksen kerrotaan ruokkivan nyt vastarintaa. Tällaisia tuntemuksia ei ole vain pakotteiden kurittamien miljardöörien riveissä vaan väitetysti myös turvallisuuspalveluissa. Eräs lähde viittaa jopa puolustusministeri Shoiguun.

– He kaikki haluavat elää normaalia elämää. Heillä on kotinsa, lapsensa, lapsenlapsensa. Eivät he tarvitse sotaa, hän sanoo.

Erityisesti ulkomaisiin pankkitileihin kohdistuvat pakotteet ovat muodostuneet venäläislähteiden mukaan ongelmaksi eliitille.

Venäjältä vuonna 2011 lähtenyt entinen Kremlin sisäpiiriläinen Sergei Pugatshev arvioi presidentti Vladimir Putinin aseman käyvän vielä hankalaksi.

Venäjän väestö nielee vielä toistaiseksi valtiollisen propagandan. Muutaman kuukauden päästä tilanne voi hänen mukaansa kuitenkin olla toinen.

– Kolmessa kuukaudessa kauppojen ja tehtaiden varastot ehtyvät ja Venäjän asevoimien tappiot alkavat tulla julki, Pugatshev sanoo.

Toistaiseksi turhautuminen sotaan ei ole näkynyt julkisena Kremlin vastustamisena.

– En tiedä, kenellä on pokkaa taistella vastaan, eräs talousvaikuttajista sanoo.

– Mutta jos sodasta tulee pitkä, ja he [Kreml] alkavat hävitä, silloin mahdollisuudet tähän ovat suuremmat. Donbasista käydään kova taistelu ja jos tämä ei ole menestyksekäs, käydään seuraavaksi suuri taistelu Venäjän sisällä eliitin kesken, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)