S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle olevan odotettavissa, että elintarvike¬teollisuuteen ja edelleen alkutuotantoon välittyvät satojen miljoonien eurojen hinnan¬korotukset.
– Kyseessä ovat sopimukset, joita kauppa on tehnyt lihateollisuuden, kalankasvattajien ja meijerien kanssa. Myös kananmunapakkaamot ja leipomot on tunnistettu tilanteeltaan hyvin samankaltaisiksi. Sopimuskausi alkaa toukokuussa ja jatkuu alkusyksyyn, hän kertoo.
Päällysahon mukaan S-ryhmä on nähnyt oikeutetuksi sen, että hintaneuvottelut avattiin uudestaan.
– Tavarantoimittajat ovat korjanneet meille aiemmin tekemiään myyntitarjouk¬sia, siis hankintahintoja, ja niiden pohjalta on käyty uudet hintaneuvottelut kevät- ja kesäjaksoja koskien. Viimeisiä rivejä lukuun ottamatta hintaneuvottelut ovat nyt valmiit, Päällysaho sanoo MT:lle.
Hänen mukaansa kaupan toiveena on, että tuottajahinnat nousevat.
– Solmimme sopimukset elintarviketeollisuuden kanssa, emmekä me kauppana pysty suoraan vaikuttamaan tuottajahintoihin. Mutta viestimme elintarviketeollisuuden suuntaan on ollut, että hintamuutosten pitäisi nyt välittyä tuottajille mahdollisimman nopeasti ja kokonaisvaltaisesti, Päällysaho sanoo.
Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteen mukaan ruuan hinta nousisi tänä vuonna Suomessa 11 prosenttia. Ruoan hinnannousun odotetaan kiihtyvän jo kevään aikana yleistä inflaatiota suuremmaksi.