Suomessa on tällä hetkellä jo 40 000 sähköautoa ja 100 000 ladattavaa hybridiä. Yhä suurempi osa uusista ostetuista autoista on täyssähköisiä. Vaikka ne ovatkin käyttöominaisuuksiltaan pitkälti samanlaisia kuin niiden perinteisillä polttoaineilla käyvät veljet, liittyy sähköautoihin kuitenkin olennaisia erojakin.
Eräs merkittävimpiä seikkoja on toimintasäteen selvä lyhentyminen kylmissä talviolosuhteissa. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antoi MTV:lle joukon vinkkejä sähköauton käyttöön talvipakkasilla.
Koulutuspäällikön mukaan talviset olosuhteet yhdistettynä auton esilämmitykseen voivat johtaa jopa kolmanneksen lyhyempään toimintasäteeseen verrattuna kesäkeleihin. Kuljettaja voi kuitenkin omalla toiminnallaan kasvattaa kantamaa selvästi.
– Esilämmitetään auton sisätilat ja akusto niin, että auto on laturissa kiinni sen lämmityksen aikana, puhdistetaan huolellisesti lumet ja jäät pois auton päältä ja sitten kun lähdetään ajamaan käytetään maltillisia ajonopeuksia, Vesalainen kertoo MTV:lle.
Autoliitolla on tämän lisäksi lukuisia konkreettisia ohjeita sähköautoilijan avuksi. Ensinnäkin auto kannattaa esilämmittää sen ollessa vielä kiinni laturissa. Tämä varmistaa sen, ettei esilämmitys syö auton toimintasädettä. Samalla itse akku saa esilämmitystä.
Sähköauton akkua ei myöskään kannata ajaa aivan tyhjäksi ennen seisontaan jättämistä. Pakkasilma saattaa nimittäin tehdä temput, eikä virtaa enää autolle palattaessa riitäkään latauspisteelle pääsemiseksi. Myös tasainen ajovauhti ilman turhia kiihdytyksiä varmistaa mahdollisimman pitkän toimintasäteen.
Talvella myös turvallisuus kannattaa pitää mielessä. Sähköautot ovat usein selvästi tehokkaampia kuin perinteiset autot, joten kaasujalka kannattaa Autoliiton mukaan pitää kurissa. Myöskään turvallisuutta edistäviin järjestelmiin kuten ajonvakautusjärjestelmään ei kannata luottaa liikaa.
Sähköautojen jarrutusenergian talteenottoa kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan säätää talvella alaspäin. Tämä sen vuoksi, että sähköautojen ollessa usein takavetoisia, niiden ”automaattinen” jarrutus kohdistuu takapyörille mikä taas liukkaalla säällä voi johtaa yllättäviin vaaratilanteisiin.