Väylävirasto muistuttaa, että tien auraamisessa tulee huomioida erityistä varovaisuutta vaativat kohteet, kuten tasoristeykset.
Asianmukaisesti tehty lumen auraus tasoristeyksessä lisää aina liikenneturvallisuutta. Viime talvien aikana tilanteen arvioidaan parantuneen huomattavasti.
Auratut lumivallit on siirrettävä niin kauaksi radasta, että ne eivät aiheuta haittaa raiteella liikkuvalle kalustolle tai radan kiinteiden laitteiden toiminnalle eivätkä muodosta näkemäestettä. Suomessa on noin 2 400 tasoristeystä.
Väyläviraston radan kunnossapidon aluevastaava Ari Hämäläinen huomauttaa, että tasoristeyksistä noin 70 prosenttia sijaitsee yksityisteiden varsilla.
– Yksityisteiden kunnossapidosta vastaavat tieosakkaat, joilla on siis iso rooli tasoristeysturvallisuudessa. Tilanne on parantunut huomattavasti, sillä esimerkiksi talvella 2021–2022 junat törmäsivät tasoristeyksessä olleisiin lumivalleihin noin sata kertaa, mutta viime talvena näin kävi enää noin 20 kertaa. Vielä on silti varaa parantaa, Ari Hämäläinen toteaa tiedotteessa.
Tasoristeysten luona aurausnopeus olisi pidettävä alhaisena (10–20 km/h). Radan rakenteita pitää myös varoa. Lumivallit on siirrettävä niin kauaksi radasta, että ne eivät aiheuta haittaa ratakalustolle tai -laitteille eivätkä muodosta näkemäestettä.
Auraajan pitää lisäksi varmistaa, että raideliikenteelle ei synny vaaraa kivistä tai jäälohkareista. Tien ja radan laatutason tulee olla yhteneväinen.
🛤️ Tärkeä muistutus etenkin yksityisteiden varsille!
❄️ Asianmukaisesti aurattu lumi tasoristeyksessä on tärkeä liikenneturvallisuusteko.
👍 Tilanne on parantunut huomattavasti viime vuosien aikana.
👉 Lue lisää: https://t.co/UTv1MAcluu#tasoristeys #kunnossapito @tieyhdistys pic.twitter.com/QQcolm3e1f
— Väylävirasto (@vaylafi) November 11, 2024