Lontoossa marraskuussa 2006 murhattu entinen venäläisagentti ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin kriitikko Aleksander Litvinenko laati ennen kuolemaansa raskauttavan tutkimusraportin Putinin pitkäaikaisesta liittolaisesta ja lähipiiriläisestä Viktor Ivanovista.
Kahden entisen venäläisagentin Andrei Lugovoin ja Dmitri Kovtunin uskotaan myrkyttäneen Litvinenkon radioaktiivisella poloniumilla Lontoon Millennium-hotellissa marraskuussa 2016. Murhasta toimitetun massiivisen brittitutkimuksen torstaina julkaistu loppuselvitys valottaa jo aiemmin murhan mahdollisena motiivinakin pidetyn raportin sisältöä. Verkkouutiset kertoi selvityksestä tässä.
Litvinenko laati raportin yhdessä toisen entisen venäläisagentin Juri Shvetsin kanssa Titon International -tiedusteluyhtiölle. Sen tilaaja oli nimettömänä pysyttelevä länsimainen yritys, joka aikoi ryhtyä liiketoimiin Viktor Ivanovin kanssa. Raportti luovutettiin Titon Internationalin johtajalle Dean Attew’lle vuoden 2006 syyskuussa.
Viktor Ivanov on toiminut vuosien saatossa useissa korkeissa viroissa Venäjällä. Entistä KGB-upseeria pidetään yhtenä Vladimir Putinin läheisimmistä liittolaisista. Hän on vaikutusvaltainen liikemies ja poliitikko. Tällä hetkellä Ivanov johtaa Venäjän federaation huumeiden vastaista virastoa ja toimii muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä valmistavan Almaz-Antein ja Aeroflot-lentoyhtiön hallituksien puheenjohtajana.
”Olen tutustunut raporttiin osana todistusaineistoa. Se sisältää yksityiskohtaista ja vakavaa kritiikkiä sekä Ivanovista että Putinista. Attew kuvasi raporttia ’erittäin vahingolliseksi’”, murhatutkinnasta vastannut tuomari Robert Owen kirjoittaa loppuselvityksessään.
Attew kuvaa Litvinenkon murhatutkinnassa antamassaan todistuksessa raporttia ”poikkeuksellisen laadukkaaksi”. Attew kertoo raportin johtaneen Ivanovin ja nimeltä mainitsemattoman yrityksen välisen liiketoimen kariutumiseen. Hän arvioi sen aiheuttaneen Ivanoville huomattavia taloudellisia vahinkoja. Myös Juri Shvets päätyi todistuksessaan samaan lopputulokseen.
Yhteyksiä mafiaan
Raportissa käydään läpi Ivanovin uraa KGB:ssä ja sen jälkeen. Hänen esimiestensä kerrotaan pitäneen miestä ”alisuorittajana ja epäonnistujana”. Ivanov oli raportin mukaan myös muun muassa huijannut KGB:n johtoa ja perustanut Pietariin yrityksiä, joiden väitti olevan KGB:n operatiivisessa käytössä. Todellisuudessa hän kuitenkin väitetysti pyöritti niitä omaksi hyödykseen.
Raportin kenties raskauttavin paljastus liittyy Viktor Ivanovin toimiin Pietarissa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Hän toimi tuolloin Vladimir Putin alaisuudessa Pietarin pormestarinviraston kansliapäällikkönä.
Litvinenkon ja Shvetsin mukaan Ivanov loi läheiset suhteet Pietarin pahamaineiseen Tambovin mafiaan ja sen johtajaan Vladimir Kumariniin. Raportin mukaan Ivanov hankki tämän ”hämärän liikesuhteen” avulla Pietarin satamasta osuuden, jonka hän omisti vielä raportin julkaisuhetkelläkin.
Litvinenko ja Shvets nimittävät Ivanovia raportissa ”Putinin suojatiksi” ja toteavat molempien urien olleen vahvasti yhteydessä toisiinsa. Raportin mukaan Putin oli mukana Ivanovin hämäräpuuhissa Pietarin järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Litvinenko ja Shvets kertovat Putinin olleen esimerkiksi henkilökohtaisesti osallisena avustamassa Kolumbialaista huumekartellia rahanpesussa Pietarissa.
Aiemmin raportista julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Tambovin jengi pyöritti 1990-luvulla tuottoisaa salakuljetusoperaatiota, jossa kolumbialaista kokaiinia kanavoitiin Pietarin sataman kautta Eurooppaan.
Vladimir Putinin nimi nousi myös hiljattain esiin Espanjassa tehdyssä jättimäisessä mafiatutkinnassa, jossa selvitettiin muun muassa Tambovin rikollisorganisaation ja sen johtohahmoksi Espanjassa uskotun Gennadi Petrovin toimia. Verkkouutiset on kertonut asiasta tässä.
Espanjan viranomaisten tutkimuksien mukaan Viktor Ivanovin avustaja Nikolai Aulov on soittanut Petroville kaikkiaan 78 kertaa.
Petrovin uskotaan oleilevan tätä nykyä Venäjällä. Espanjalainen tuomioistuin päästi hänet matkustamaan Pietariin tapaamaan sairasta sukulaista vuonna 2010. Hän ei koskaan palannut takaisin.
Kiistää syytökset
Brittilehti The Guardian on haastatellut Viktor Ivanovia Litvinenkon raportin paljastuksista. Hän luonnehtii kertomusten olevan ”valhetta alusta loppuun”.
Tambovin mafiakytkösten osalta Ivanov myöntää kuitenkin avustajansa Aulovin olleen säännöllisesti yhteydessä Gennadi Petroviin. Ivanovin mukaan hän oli järjestänyt Petrovin itse telkien taakse vuonna 1992, ja käyttänyt häntä myöhemmin tietolähteenä. Tästä johtuivat hänen mukaansa myös puhelut.
Ivanov kertoo lukeneensa osia raportista. Hän kuvailee sen sisältöä ”täydeksi palturiksi” ja kiistää muun muassa tavanneensa koskaan mafiapomo Vladimir Kumarinia.
”He (Litvinenko ja Shvets) eivät voi olla todistajia, koska he eivät todistaneet näitä tapahtumia. He eivät asuneet Pietarissa, he eivät olleet siellä, he eivät tunteneet minua ja minä en tuntenut heitä”, Viktor Ivanov sanoo.
Ivanov kiistää myös, että hänellä olisi ollut raportin julkaisun aikoihin vireillä jonkinlaisia liiketoimia ulkomaisten yritysten kanssa.
Viktor Ivanovista laadittua raporttia on epäilty ennen murhatutkinnan loppuselvitystä yhdeksi mahdolliseksi motiiviksi Litvinenkon murhaan. Selvityksessä päädytään kuitenkin siihen lopputulokseen, että operaatio Litvinenkon murhaamiseksi oli laitettu vireille jo ennen kuin raportti olisi voinut löytää tiensä murhasta vastanneiden käsiin.