Teoston logo seinällä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Musiikkialalla neljä viidestä arvioi tekoälyn jo heikentäneen heidän tulojaan

Tekoälyyn suhtaudutaan musiikintekijöiden parissa kielteisemmin kuin aiemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teoston tuore tutkimus tekoälyn käytöstä musiikkialalla paljastaa, että tekoälyn entistä aktiivisempi käyttö ja tietoisuuden lisääntyminen ovat nostaneet esiin vahvemmin myös tekoälyn uhkakuvat. Kriittisimpiä ovat musiikkialalla työskentelevät nuoret.

Teoston teettämän kyselytutkimuksen mukaan musiikkialalla toimivat ovat jo melko valistuneita tekoälyyn liittyvissä asioissa: 57 prosenttia vastaajista kertoi, että heillä on hyvä käsitys tekoälystä. Samalla kuitenkin epävarmuus on lisääntynyt, ja musiikin ammattilaiset ovat paljon aiempaa tietoisempia tekoälyn uhkakuvista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Edellisessä, vuonna 2023 tehdyssä kyselyssä musiikin tekijöiden tunnelma oli uteliaan odottava. Nyt erilaiset epävarmuustekijät ja uhkakuvat ovat nostaneet selvästi päätään, sillä tiedämme, mihin kaikkeen tekoäly pystyy, sanoo sanoo tiedotteessa Teoston viestintä-, markkinointi- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Vappu Aura.

Suurimmat uhkakuvat kohdistuvat omaan toimeentuloon. Ammattilaisia arveluttavat musiikista saatavien tulojen epäoikeudenmukainen jakautuminen (88 %vastaajista), tekoälyn luoma epäreilu kilpailu (87 %), musiikin plagiointi (85 %) ja musiikista saatavien tulojen väheneminen (83 %).

Neljä viidestä vastaajasta uskoo, että tekoäly on jo tällä hetkellä heikentänyt heidän tulojaan. Tulevaisuudessa tulojen uskotaan heikkenevän entisestään. Tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön CISAC:n teettämän tutkimuksen mukaan musiikin tekijöiden tuloista jopa 24 prosenttia on vaarassa kadota vuoteen 2028 mennessä.

Suomessa musiikin tekijät käyttävät tekoälyä enemmän kuin kollegansa Ranskassa ja Saksassa tehdyssä tutkimuksessa. Kaikista suomalaisista musiikkialalla työskentelevistä 47 prosenttia on käyttänyt tekoälyä, kun luku Euroopassa on 35 prosenttia.

Varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä suomalaiset vastaajat ovat eurooppalaisia kollegojaan selvästi aktiivisempia. 45–54-vuotiaiden ryhmässä suomalaisista musiikin ammattilaisista tekoälyä oli jollain tavalla käyttänyt 51 prosenttia vastaajista, yli 55-vuotiaistakin 35 prosenttia. Vastaavat kansainväliset luvut ovat 39 ja 25 prosenttia.

Tekoälyä käytetään muun muassa melodioiden, harmonioiden ja rytmien luomiseen, inspiraation lähteenä ja ideoinnin apuna, laululyriikoiden luomisessa, uusien äänimaailmojen ja efektin tuottamisessa sekä kappaleiden äänenlaadun viimeistelyyn. Varsinaisen luomistyön lisäksi tekoälyä käytetään usein musiikin markkinoinnissa.

Samalla kun käyttö on lisääntynyt, on musiikkialalla työskentelevien perusasenne tekoälyä kohtaan muuttunut kielteisemmäksi.

Kun vuonna 2023 jopa 43 prosenttia vastaajista suhtautui myönteisesti tekoälyn hyödyntämiseen musiikissa, putosi osuus nyt 28 prosenttiin. Kielteisimpiä olivat alle 35-vuotiaat, joista jopa 75 prosenttia suhtautui tekoälyn käyttöön musiikissa negatiivisesti.

Yli puolet vastaajista piti tekoälyn riskejä mahdollisuuksia suurempina, kun vain 14 prosentin mielestä mahdollisuudet ylittävät riskit. Suomalaisten asennoituminen tekoälyyn on kuitenkin eurooppalaisia kollegoita myönteisempää: Ranskassa ja Saksassa tehdyssä tutkimuksessa jopa 64 prosenttia piti riskejä suurempina kuin mahdollisuuksia.

– Vaikka asenteet näyttävät liukuneen kielteiseen suuntaan, tekoälyssä nähdään yhä myös mahdollisuuksia musiikkialalle. Yli kolmannes vastaajista näkee esimerkiksi mahdollisuuksia uusien markkinoiden avaamiseen, ja lähes kolme neljästä näki mahdollisuuksia oman työn helpottamiseen, Vappu Aura muistuttaa.

Suurimmat mahdollisuudet tekoälyssä nähdään oman työn tehostajana. 70 prosenttia vastaajista uskoo, että tekoäly voi auttaa luovassa työssä automatisoimalla erilaisia työvaiheita. 68 prosenttia näkee tekoälyn hyvänä työkaluna käytännön tehtävissä.

Vastaajia pyydettiin taustatiedoissa myös määrittelemään pääasiallinen musiikkigenrensä. Musiikkilajeista tekoälyn käyttöön suhtautuvat myönteisimmin elektronisen musiikin sekä rapin, hiphopin ja r’n’b:n edustajat, joista noin 40 prosenttia suhtautui tekoälyyn myönteisesti. Kielteisintä suhtautuminen oli kansanmusiikin, folkin ja jazzin ammattilaisten keskuudessa, joista kolme neljästä suhtautui tekoälyyn kielteisesti.

Suomalaiset musiikkialan toimijat ovat yksimielisiä siitä, että tekoälymarkkinoille tarvitaan sääntelyä. 93 prosenttia haluaa päättäjien kiinnittävän enemmän huomiota tekoälyn ja tekijänoikeuksien haasteisiin ja asettavan selkeät pelisäännöt tekoälyn käytölle.

Tutkimukseen vastasi 11.12.2024–12.1.2025 yhteensä 1108 musiikkialalla työskentelevää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS