Amerikkalaisten innostuksesta Venäjää kohtaan ei juuri ole viitteitä. AFP / LEHTIKUVA / SAMUEL CORUM

Omatkin huolestuivat Donald Trumpin Venäjä-linjasta

Tyytymättömät äänenpainot ovat Katherine Spencerin mukaan voimistuneet republikaaniriveissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vakuutti viimevuotisessa vaalikampanjassaan kykenevänsä lopettamaan Venäjän ja Ukrainan välisen sodan. Lupaus vetosi amerikkalaisiin äänestäjiin, joista monet ovat olleet jo pitkään kyllästyneitä rahoittamaan Ukrainan loputtomalta näyttävää puolustustaistelua.

Kun Trump nyt pyrkii toteuttamaan lupaustaan, hänen samanaikainen pyrkimyksensä Yhdysvaltojen Venäjä-suhteen normalisointiin on alkanut amerikkalaistutkija Katherine Spencerin mukaan herättää yhä enemmän huolta paitsi kansainvälisesti, myös USA:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Trump on omaksunut yhä tiukemman asenteen Ukrainaa kohtaan, mutta hänen yhteydenpitonsa Venäjään on toistaiseksi ollut täynnä kohteliaisuutta, luottamuksen ilmauksia ja puhetta uusista taloudellisista mahdollisuuksista, Atlantic Council -ajatushautomon Euraasia-tutkimuskeskuksessa työskentelevä Spencer kirjoittaa analyysissaan.

Yhdysvalloissa on hänen mukaansa havaittavissa yhä enemmän levottomuutta ennennäkemättömänä pidetystä linjamuutoksesta suhteessa Vladimir Putinin johtamaan Venäjään.

– Vaikka mielipidetutkimukset ovat osoittaneet, että kansalaisten tuki Ukrainalle on vähitellen laskenut, enemmistö kuitenkin tukee edelleen maata sen taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Amerikkalaisten innostuksesta Vladimir Putinin Venäjää kohtaan on samaan aikaan hyvin vähän viitteitä, Spencer sanoo.

Helmikuussa 2025 toteutetussa mielipidemittauksessa 63 prosenttia amerikkalaisista suhtautui myönteisesti Ukrainaan, Venäjään vain 17 prosenttia. Toisessa tuoreessa kyselyssä 69 prosenttia republikaanien äänestäjistä piti Venäjää hyökkääjänä ja 83 prosenttia suhtautui kielteisesti Putiniin.

Viime viikkoina tyytymättömiä äänenpainoja on alkanut Spencerin mukaan kuulua myös republikaanien puolue-eliitin sisältä.

– Republikaanit pysyttelivät pitkälti hiljaa Trumpin Venäjä-politiikan muutoksen alkuvaiheessa, tämä saattaa olla nyt muuttumassa. Kun Yhdysvallat asettui helmikuun lopulla YK:ssa Moskovan puolelle ja vastusti päätöslauselmaa, jossa Venäjä tuomittiin Ukrainan hyökkäyksestä, senaatin määrärahakomitean puheenjohtaja Susan Collins kuvaili sitä häpeälliseksi, Spencer toteaa.

Republikaanisenaattori John Curtis on ilmoittanut olevansa syvästi huolissaan siitä, että Yhdysvallat on liittoutunut YK:ssa Venäjän ja Pohjois-Korean kaltaisten maiden kanssa.

– Nämä eivät ole ystäviämme. Tämä asenne edustaa dramaattista irtautumista amerikkalaisista vapauden ja demokratian ihanteista. Me kaikki haluamme sodan loppuvan, mutta se on saavutettava ehdoilla, joilla varmistetaan Ukrainan suvereniteetti ja turvallisuus ja jotka estävät Putinia jatkamasta alueellisia valloituspyrkimyksiä, Curtis painotti.

Tässä vaiheessa olisi Spencerin mukaan liian aikaista puhua merkittävästä kotimaisesta vastustuksesta Trumpin Venäjä-strategiaa kohtaan.

– Ukrainassa yli kolme vuotta jatkuneen armottoman verenvuodatuksen jälkeen monet pitävät tervetulleina hänen pyrkimyksiään diplomaattisen pattitilanteen purkamiseksi ja taputtavat äänekkäästi, jos hän onnistuu saamaan aikaan jonkinlaisen sopimuksen. Trumpin republikaanikollegojen ja hänen oman kannattajakuntansa viimeaikaiset tyytymättömyyden ilmaukset ovat kuitenkin varoitus siitä, että Ukrainaa ei haluta hylätä eikä tehdä rauhaa Kremlille suosiollisilla ehdoilla, Spencer toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS