Myymälävaras tunkee paitaa reppuun vaateliikkeen sovituskopissa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Myymälävarkaudet lisääntyneet rajusti alkuvuonna

Kasvu on ollut huomattavaa etenkin Helsingissä, kertoo Tilastokeskus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Myymälävarkauksia ilmoitettiin tammi-maaliskuussa kaikkiaan 16 300, mikä on 22 prosenttia vuodentakaista enemmän, selviää rikos- ja pakkokeinotilaston tiedoista.

Kasvu on ollut huomattavaa etenkin Helsingin poliisilaitoksen alueella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Ilmoituksia myymälävarkauksista tehtiin alueella tammi-maaliskuussa yli 1 500 enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Suhteellisesti tämä tarkoittaa reilun 60 prosentin kasvua, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas kertoo.

Myös Lapin ja Kaakkois-Suomen poliisilaitosten alueella suhteellinen kasvu oli alkuvuonna huomattava: Lapissa peräti 40 prosenttia ja Kaakkois-Suomessa 28 prosenttia.

– Näillä alueilla ilmoitusten määrät ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin Helsingissä, joten Lapissa kyse on noin 80 tapauksen kasvusta ja Kaakkois-Suomessa vajaan parinsadan lisäyksestä.

Haapakankaan mukaan myymälävarkauksien määrässä on havaittavissa kasvava trendi, joka on alkanut vuonna 2020 eli koronapandemian alettua.

– Edellinen kasvupiikki ajoittuu vuoteen 2009, jolloin elettiin vielä globaalin finanssikriisin aikoja.

Yleisen taloudellisen tilanteen ohella myymälävarkauksien määrän kasvuun voi vaikuttaa sakon muuntorangaistuksen käytön laajentuminen vuonna 2021. Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos voidaan muuntaa vankeudeksi, jos sakkoa ei saada perittyä.

– On mahdollista, että aiemmin esimerkiksi niin sanotuista juoksuvarkauksista ei ole aina ilmoitettu poliisille, koska on ajateltu, ettei tekijöiltä välttämättä saada perittyä korvauksia eikä varattomaksi todetuilla henkilöillä ole ollut tarvetta maksaa sakkojaan, Haapakangas sanoo.

Kuluvan vuoden osalta varkauksista epäillyistä ei ole saatavilla vielä ikäryhmäjakaumaa. Haapakankaan mukaan aiempina vuosina kasvua on nähty erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä.

– Esimerkiksi alle 15-vuotiaiden osuus epäillyistä oli vuonna 2018 reilut seitsemän prosenttia ja viime vuonna jo yli kymmenen prosenttia. 15–18-vuotiaiden osuus on kasvanut samalla aikavälillä 4,6 prosentista kuuden prosentin tuntumaan.

Myymälävarkauksien ohella myös muut varkausrikokset lisääntyivät alkuvuonna. Esimerkiksi ajoneuvoissa olleeseen omaisuuteen kohdistuneita varkauksia ilmoitettiin 16 prosenttia viimevuotista enemmän.

Ryöstörikosten määrä sen sijaan laski vuotta aiemmasta. Ryöstörikoksia ilmoitettiin tammi-maaliskuussa 548, mikä on kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Ryöstöistä törkeitä oli 158.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS