Euroopan komission Ursula von der Leyen vierailulla Irlannin parlamentissa Oireachtasissa joulukuussa 2022. / MAXWELLS DUBLIN / WIKIMEDIA COMMONS

Myyrä parlamentissa kylvää paniikkia: Kenet Venäjä oikein värväsi?

Irlannin ulko- ja puolustusministeri on raivoissaan ja edustajat ilmoittautuvat yksitellen, että ei se ainakaan minä ole.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irlannin parlamentin Oireachtasin jäsenet ovat kilvan kiistäneet olevansa Venäjän värväämä agentti. Hätäännys on noussut sen jälkeen, kun brittilehti The Times kertoi edellisessä sunnuntainumerossaan, että Venäjän sotilastiedustelu GRU:n Dublinin-lähetystössä toimivalla virkailijalla on avulias kontakti parlamentissa.

Irlannin tiedusteluelimet olivat varoittaneet miespuoliseksi kuvailtua kontaktia havaittuaan tämän tapaamisissa venäläisen agentin kanssa. Koodinimellä Cobalt kuvailtu mies oli kuitenkin jättänyt varoitukset huomiotta.

Näin Irlannin tiedustelu oli tullut johtopäätökseen, että Cobaltia saatetaan kiristää. Hän oli matkustellut useissakin sellaisissa maissa, joissa Venäjän tiedustelu toimii melko vapaasti. Miehestä saattaisi olla kompromat, eli esimerkiksi seksiin liittyvää aineistoa, jonka avulla hänet voisi painostaa toimimaan halutulla tavalla.

Parlamentin jäsenen värvännyt GRU-mies, tekaistulla henkilöydellä lähetystössä toiminut Sergei Prokopiev, karkotettiin Irlannista muutaman muun agentin ohella maaliskuussa 2022. Tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt Venäjän tiedustelua. The Timesin mukaan parlamentin jäsenen kanssa jatkoi Dublinissa säännöllisesti vieraillut tai vieraileva häikäisevän kaunis naisagentti, niin sanottu hunaja-ansa.

Mutta viranomaiset eivät ole voineet tehdä mitään koodinimi Cobaltille. Hänellä ei ole ollut pääsyä turvaluokiteltuun tietoon eikä hänen ole voitu osoittaa rikkovan mitään lakia.

Mitä kaikkea koodinimi Cobalt on tehnyt, on yhä epäselvää. Joidenkin lähteiden mukaan tämä olisi tarjoutunut luomaan suhteita Venäjän ja Pohjois-Irlannissa vaikuttavien puolisotilaallisten kapinallisten välille niihin aikoihin, kun Britannia teki eroa EU:sta. Näille väitteille ei kuitenkaan ole vahvistusta.

Mysteeriksi on jäänyt vielä myös se, onko tätä parlamentaarikkoa mahdollisesti kiristetty.

Irlannin parlamentissa Oireachtasissa The Timesin puistattava paljastus aloitti hurjan huhujen sarjan, jossa parlamentaarikot nyt epäilevät toisiaan.

-On liikkeellä huhuja, että parlamentin ylähuoneen jäseniä on ollut tekemisissä Venäjän kanssa ja joukossamme voisi olla vakooja, sanoi Fianna Fáil -puolueen senaattori Timmy Dooley puhuessaan parlamentissa.

-Koska tämän instituution maineen tahrautumista on vältettävä, olisi tärkeää, että edustajat itse ilmoittaisivat, etteivät ole tutkinnan kohteena tai kytköksissä Venäjään. Ja ennen kuin istun, haluan ilmoittaa, että minä en ole sellainen ihminen.

Senaatin puhemies Jerry Buttimer muistutti, että The Times ei nimennyt ketään mutta lisäsi, ettei hänkään ole Venäjän vakooja.

Asiasta kertoneen BBC:n mukaan myös naispuoliset senaattorit Fiona O’Loughlin ja Maria Byrne halusivat ilmoittaa, että hekään eivät ole vakoojia.

Myös ulko- ja puolustusministeri Michéal Martin on raivoissaan. Irish Timesille kommentoinut ministeri ei ollut saanut tiedustelupalveluilta tietoa siitä, että parlamentissa on vakoiluepäily. Eikä sellainen muutenkaan kuulu ministerin mielestä medialle ja yleisölle.

Irlannissa huolta Venäjän vaikuttamisesta lisää se, että saari on aika yksin sen jälkeen, kun Britannia erosi EU:sta. Naapurilta ei voi nyt entiseen tapaan pyytää ja odottaa apua. Irlanti on EU:n jäsen, mutta asiantuntijoiden mukaan se on Venäjän operaatiolle hedelmällistä maaperää historiansa vuoksi.

Katolisten ja protestanttien vastakkainasettelulla on syvät juuret. Unionistien ja lojalistien väliset haavat eivät ole täysin arpeutuneet. Pohjois-Irlannin itsehallintoalueen ja emo-Irlannin väliset väkivaltaisuudet jatkuivat noin 30 vuotta ja niissä kuoli ainakin 3500 ihmistä vuoteen 1998 mennessä, jolloin rauhansopimus solmittiin. Pohjois-Irlannissa toimii kuitenkin edelleen myös väkivaltaisia liikkeitä, minkä myös ainakin Neuvostoliitto tiesi hyvin.

The Times muistuttaa vuodesta 1983. Silloin Irlanti karkotti Neuvostoliiton lähetystön lehdistöattasea Guennadi Salinen sekä toisen lähetystösihteerin Viktor Lipasovin. He olivat puolisoidensa kanssa pyörittäneet rinkiä, joka yritti järjestellä aseita ja ammuksia Pohjois-Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:lle.

Se olikin ensimmäinen kerta, kun Irlanti koskaan karkotti Neuvostoliiton lähetystöstä ketään.

Oireachtas toimi Kildare Streetilla Dublinissa. / JEAN HOUSEN / WIKIMEDIA COMMONS

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)