Maailman arvostetuimpiin Venäjä-tutkijoihin lukeutuva professori Mark Galeotti sanoo, että maan presidentti Vladimir Putin on ollut 1990-luvulta asti avoin siitä, mitä hän tahtoo: säilyä vallassa niin pitkään kuin itse päättää ja että Venäjä tunnetaan jälleen suurvaltana.
Nyt Putinin keinovalikoima tavoitteidensa saavuttamiseksi vaikuttaa olevan muuttunut, Galeotti kirjoittaa brittilehti The Timesissa.
– Hänen käsityksensä siitä, mitä tämä tarkoittaa ja mitä hän on valmis tekemään saavuttaakseen tavoitteensa on muuttunut ajan myötä, ja nyt näemme hänen viimeisen, kaikista vaarallisimman vaiheensa hänen vajotessaan roistovaltion tyranniksi, Galeotti sanoo.
Hänen mukaansa Putinin lähipiiriläiset ovat muovanneet tämän ajattelumallia. Yksi heistä on entinen KGB-upseeri Nikolai Patrušev, joka on noussut maan turvallisuusneuvoston sihteeriksi. Käytännön tasolla hän toimii ikään kuin Putinin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana.
– Venäjä on nyt putinismi-patruševismin vallassa. Putinin käsitys maailmasta kilpailuna, jossa koirat syövät toisiaan, heijastuu häneen Patruševin sotaisasta vainoharhaisuudesta, Galeotti kuvailee.
– Patrušev on väittänyt, että Yhdysvaltojen preferenssi olisi ettei Venäjää olisi olemassa, ja tämän hän perustaa entisen ulkoministeri Madeleine Albrightin unia lukeneen meedion väitteisiin.
Galeottin mukaan Patrušev väittää, että ”anglosaksit eivät ole muuttuneet vuosisatojen aikana, ja he sanelevat edelleen ehtoja ja tallaavat julmasti valtioiden suvereeneja oikeuksia”. Siksi tämä kannattaa sotaa täysin ilman rajoja tai armoa.
– Tässä Putinin uusimmassa vaiheessa kaikki täytyy alistaa sodalle. Kun hän sanoi heinäkuun 7. päivä, ettei Venäjä ole aloittanut vielä mitään tosissaan, hän ei puhunut taistelukentästä niin kuin monet luulivat. Hän tarkoitti olevansa valmis toimimaan vielä vähemmän pidättäytyväisesti, Galeotti kirjoittaa.
– Putin on nyt vaarallisimmillaan. Hänellä on yhtä aikaa eniten ja vähiten hävittävää.
Galeottin mukaan lännen tulee hyväksyä, että ”viimeisen vaiheen Putin” on eksistentiaalisessa taistelussa lännen kanssa. Tämän vuoksi taistelu jatkuu niin kauan kuin Putin istuu Kremlissä, vaikka Ukrainan sota päättyisikin.
– Mitä nopeammin pääsemme yhteisymmärrykseen ”viimeisen vaiheen Putinin” kanssa, sitä parempi, hän päättää.