Yhdysvallat on kieltänyt Ukrainaa iskemästä länsiohjuksilla 92 prosenttiin sotilaskohteista, jotka sijaitsevat Venäjän puolella rajaa, arvioi ajatuspaja ISW ajankohtaiskatsauksessaan.
Tällä hetkellä Ukraina ei saa käyttää iskuissa Venäjän puolelle lainkaan ATACMS-ohjuksia, joiden kantama on 300 kilometriä. Näissä iskuissa Ukraina saa käyttää vain HIMARS-ohjusjärjestelmistä laukaistavia GMLRS-ohjuksia, joiden kantama on 77 kilometriä.
Käytännössä rajoitukset tarkoittavat, että 250:stä Venäjän puolella sijaitsevasta sotilaskohteesta, jotka sijaitsevat 300 kilometrin säteellä rajasta, Ukraina voi iskeä vain kahteenkymmeneen.
GMLRS-ohjusten rajoitteena on myös se, että niiden kantama ei riitä iskemään yhteenkään venäläiseen lentotukikohtaan, josta venäläishävittävät pommittavat Ukrainaa. Viime aikoina Venäjä on myös alkanut hiljaa siirtämään ilma-asettaan pois tukikohdista, jonne teoriassa voitaisiin iskeä ATACMS-ohjuksilla.
Mikäli Yhdysvallat antaisi Ukrainalle luvan käyttää ATACMS-ohjuksia iskeäkseen Venäjälle, voisi Ukraina iskeä 230:een eri kohteeseen. Näihin lukeutuu suuria sotilastukikohtia, viestintä- ja logistiikkakeskuksia, korjaamoja, polttoaine- ja ammusvarastoja sekä yksiköiden esikuntia.
Näitä kohteita olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta suojata nopeasti ATACMS-ohjuksilta.
ISW:n mukaan Venäjä ei ole ilma-aseen lisäksi siirtänyt muita joukkojaan tai sotilasvarusteitaan pois alueelta, jonne Ukraina voisi iskeä ATACMS-ohjuksilla. Jos Ukraina saisi luvan iskuihin, voisivat ne aiheuttaa vakavaa vahinkoa Venäjän huoltolinjoille ja siten heikentää maan kykyä hyökkäysoperaatioihin.
Koska Ukraina ei kuitenkaan saa iskeä näihin kohteisiin, ei ISW ole havainnut Venäjällä ongelmia huollon suhteen takalinjassa.
The United States currently prohibits Ukrainian forces from using ATACMS missiles to strike military targets in Russia and only allows strikes using US-provided HIMARS equipped with GMLRS — at maximum permitting Ukraine to strike only 20 out of the 250 objects it could strike… https://t.co/ydpzPxry1G pic.twitter.com/ot5thEFscD
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) August 25, 2024