Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovellukseen raportoidaan jatkuvasti erilaisia huijausyrityksiä ja muita ei-toivottuja yhteydenottoja. Viime viikkoina aktiivisimmat huijaukset ovat koskeneet erityisesti veronpalautuksia ja pankkitilejä.
– Huijauksissa ei vedota vain tietämättömyyteen, vaan kiireeseen ja tunteisiin. Siksi niihin voi sortua kuka tahansa. Arjen kiireen keskellä moni voi tehdä hätiköityjä päätöksiä ja ajattelemattomasti klikata aidolta vaikuttavan huijausviestin linkkiä, ja juuri siihen huijarit luottavat, kertoo Suomen Telemarkkinointiliiton perustaja Arto Isokoski tiedotteessa.
Verohallintona esiintyvät huijausviestit lupaavat palautuksia tarkalla euromäärällä. Tämän viestin tunnistaa huijaukseksi esimerkiksi puuttuvista ääkkösistä.
Myös Nordean, Danske Bankin ja S-Pankin nimissä liikkuu runsaasti kalasteluviestejä. Yhteistä niille on kiireellisyyttä korostava sävy ja ohjaus linkkiin, jonka kautta vastaanottajaa kehotetaan kirjautumaan verkkopankkiin. Viestit voivat esimerkiksi väittää, että tilisi estetään ellei päivityksiä tehdä, tai että uusi viesti odottaa postilaatikossasi.
Myös ulkomailta tulevat soitot herättävät huolta. Huijauspuheluita on viime aikoina havaittu tulevan erityisesti Saksasta (+49), Hollannista (+31), Norjasta (+47), Isosta-Britanniasta (+44), Ruotsista (+46), Itävallasta (+43) ja Tanskasta (+45). Näissä huijausyrityksissä huijarit esittävät esimerkiksi erilaisia viranomaisia ja näin kalastelevat tietoja.
Nigerialaisista osoitteista on lisäksi lähetetty suomalaisille paljon viestejä, joissa väitetään Frances Connolly -säätiön lahjoittaneen miljoonien eurojen summia vastaanottajalle.
Viestitulva rasittaa monia
Suomen Telemarkkinointiliitto kertoo, että Kilpi-sovellus on tunnistanut myös monenlaisia muita häiritseviä yhteydenottoja. Esimerkiksi ilman vastaanottajan lupaa lähetettyjä lainatarjouksia ja -kilpailutuksia tulee tekstiviestitse. Viestien taustalla on usein väite siitä, että vastaanottaja olisi osallistunut kilpailuun verkossa ja antanut luvan tällaiseen markkinointiin.
Lisäksi suomalaisille kohdistetaan edelleen laittomia kasino- ja uhkapeliviestejä. Saman tyylisiä häiritseviä viestejä lähetetään myös aikuisviihdetarjouksina.
Kotimaista puhelinmyyntiä raportoidaan Kilpi-sovellukseen runsaasti. Tällaiset yhteydenotot ovat monelle ärsyttäviä ja voivat aiheuttaa epävarmuutta, jos soittojen taustaa ei pysty heti selvittämään.
Huijauksen kohteeksi joutumista voi välttää pysymällä valppaana ja tarkistamalla tuntemattomat viestit ja puhelut ennen niihin reagointia. Epäilyttävän numeron tai sähköpostiosoitteen voi tarkistaa Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa. Palvelusta selviää nopeasti, onko kyseessä tunnettu huijari.
Kilpi-sovellus auttaa estämään huijausviestit, -puhelut ja -sähköpostit jo ennen kuin ne tavoittavat käyttäjän. Sovellus perustuu reaaliaikaiseen, käyttäjien raportoimaan tietokantaan, joka päivittyy jatkuvasti.