ATACMS eli Army Tactical Missile System M270:n laukaisemana. Wikimedia Commons U.S. Army

Näin ATACMS olisi myös osa Ukrainan ohjustorjuntaa

Kaukovaikutteiset täsmäaseet olisivat tietyissä tilanteissa parempia kuin risteilyohjukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän laajamittaisten ohjus- ja Shahed-hyökkäysten torjuntaan ilmeisin vastaus on lisää ilmatorjuntaa, mikä on hyvin kallista. Toinen lähestymissuunta ongelmaan olisi laukaisualustojen tuhoaminen, minkä Ukrainan ilmavoimat haluaisi tehdä, jos siihen vain olisi välineet.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Yuriy Ignat sanoi asiasta 24. heinäkuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa:

– Tarvitsemme tätä varten keinoja ja työkaluja: kaukovaikutteisia täsmäaseita, ATACMS-ohjuksia, F-16-hävittäjiä, jotka pystyvät tuhoamaan vihollisen ohjusjärjestelmiä, kuten Bastion, Venäjän Mustanmeren laivaston alukset ja niin edelleen, niitä ohjuslavetteja, jotka koko ajan hyökkäävät Ukrainaan.

F-16-hävittäjiin on integroitu AGM-84 Harpoon -meritorjuntaohjukset, jotka lentävät ilmasta laukaistuina kauemmas kuin maasta ja ulottuisivat venäläisiin sotalaivoihin Mustallamerellä. Hävittäjä voidaan aseistaa myös JASSM-risteilyohjuksilla, joka soveltuu monenlaisiin maamaaleihin.

Mutta koska F-16-hävittäjät ovat tulossa käyttöön vasta ensi vuonna, Yhdysvalloilla olisi työkalu, joka mahdollistaisi monenlaiset tehtävät, ATACMS, mutta ohjusta pidetään edelleen vain pöydällä. Sen M57- ja M57E1-versiot 227 kilogramman räjähdetaistelukärkineen näyttävät toki puolta heikommilta kuin Storm Shadow-, SCALP- tai JASSM-risteilyohjukset, mutta niiden etuna on nopeus.

Risteilyohjukseen pitää ohjelmoida koordinaatit ja maalin infrapunajälki maassa. Sen jälkeen asetta kantavan koneen pitää nousta ilmaan ja lentää laukaisualueelle. Laukaisun jälkeen ohjus lentää alisoonisella nopeudella sille annettuihin koordinaatteihin. Käytännössä prosessi voi kestää tunteja, josta jo ohjuksen lentoaika 300 kilometrin päähän voi olla yli 20 minuuttia.

F-16:ssa on mahdollisuus asettaa koordinaatit ja infrapunajälki JASSM-ohjukseen vasta ilmassa ja uusimpiin versioihin jopa vasta laukaisun jälkeen. Tällainen toiminta kuitenkin onnistuu parhaiten vasta ilmaherruuden saavuttamisen jälkeen ja kun ilmassa oleva hävittäjien määrä on sellainen, että vihollisen ohjuslaukaisualueita voidaan pommittaa jatkuvalla syötöllä ilmatankkauskoneiden tukemina.

Sen sijaan ATACMS:in maalitiedon valmistelu ennen laukaisua kestää vain hetken ja sen lentoaika kolminkertaisella äänennopeudella 300 kilometriin kestää vain kuusi seitsemän minuuttia (ohjuksen nopeus ei ole vakio). Tämä mahdollistaisi iskut esimerkiksi liikkuvia Bastion-laukaisulavetteja vastaan, jos ne vain havaitaan ennen kuin ne laukaisevat ohjuksensa. Tällä tavoin ATACMS olisi tehokas myös ohjustorjuntakeinona ja äärimmäisen tärkeä Ukrainalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
USA:n presidentinvaali

USA äänestää – näin voittaja ratkeaa

Donald Trump olisi voittaessaan ensimmäinen henkilö vuoden 1892 jälkeen, joka valittaisiin toiselle virkakaudelle muuten kuin peräkkäisissä vaaleissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)