ChatGPT-tekoälysovellus. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Näin Britanniasta tuli tekoälyn uhan tutkimuksen edelläkävijä

Iso-Britannia on tänä vuonna ryhtynyt testaamaan käyttöönotettavia tekoälyjärjestelmiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iso-Britannia on saavuttanut johtavan aseman tekoälyn turvallisuudesta vastaavana valtiona, kertoo Politico. Maan entisen pääministeri Rishi Sunakin kaudella tekoälyyn liittyvät riskit alkoivat herättää huolta hallinnossa. Sunak arvioi tuolloin, että Iso-Britannialla voisi olla keskeinen rooli uuden teknologian globaalissa hallinnassa.

Sunakin kaudella ryhdyttiin panostamaan etenkin tekoälyn turvallisuustutkimukseen. Turvallisuustutkimusta tuottavan AI Foundation Model Taskforcen johtoon nimitettiin teknologia-alan yrittäjä ja sijoittaja Ian Hogarth.

Tavoitteena on ollut tuottaa tietoa erityisesti kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä poliittisten päätösten tueksi. Iso-Britannia järjesti myös ensimmäisen globaalin, tekoälyn turvallisuutta käsittelevän huippukokouksen vuoden 2023 lopussa.

Iso-Britannian hallinnon mukaan valtiot eivät ole riittävästi varautuneet tekoälyn aiheuttamiin riskeihin. Tekoälyn katsotaan voivan alentaa riskiä esimerkiksi kyberhyökkäyksiin.

Iso-Britannian tekoälyinstituutti on ryhtynyt testaamaan käyttöön otettavia tekoälysovelluksia yhdessä Yhdysvaltojen tekoälyinstituutin kanssa tänä vuonna. Viimeisimpänä marraskuussa 2024 on julkaistu arvio tekoäly-yritys Anthropicin uusimmasta mallista, Claude 3.5 Sonnetista.

– Jos minulle olisi kerrottu kaksi vuotta sitten, että hallitus tulee luomaan uuden viranomaiselimen, joka testaa tekoälyjärjestelmiä ennen käyttöönottoa, olisin sanonut: ’Hyvänen aika, tuo kuulostaa erittäin epätodennäköiseltä ja todennäköisesti menee aivan pieleen’, arvioi Anthropicin perustaja Jack Clark.

Hän kertoo olleensa yllättynyt siitä, miten nopeasti Iso-Britannia on saanut rakennettua tekoälyn testaamisinstituution. Clark sanoo pitävänsä tekoälytestausta hyvänä asiana ja pitää Iso-Britannian testausinstituutiota ”maailmanluokan testausryhmänä”.

Tekoälyyn liittyvissä turvallisuuskysymyksissä on nähty Iso-Britanniassa mahdollisuus profiloitua Brexitin jälkeen uudella tavalla kansainvälisellä areenalla. Sunakin pääministerikaudella tavoitteena oli sisäpiirilähteiden mukaan myös siirtää keskustelua pois vaikeista, pääministerin kannatusta laskeneista poliittisista kysymyksestä, kuten kasvaneista elintasokustannuksista, ja saada positiivisempaa näkyvyyttä poliitikolle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)