Yhdysvalloissa alkoi huhtikuun puolivälissä maan historian ensimmäinen rikosoikeudenkäynti entistä presidenttiä vastaan. Kyseessä on New Yorkin osavaltion oikeudenkäynti, jossa Donald Trumpia syytetään muun rikoksen peittelemiseksi tehdystä kirjanpitorikoksesta.
Käytännössä tapaus liittyy Trumpin yritykseen vaikuttaa vuoden 2016 presidentinvaalien tulokseen juonittelemalla yhdysvaltalaisen mediakonsernin toimitusjohtajan kanssa: Trump ja toimitusjohtaja olivat sopineet, että tämän mediakonserniin kuuluva juorulehti ostaisi vaalikampanjan aikana yksinoikeuden kaikkiin tietoonsa tuleviin Trumpia koskeviin kohu-uutisiin ja jättäisi jutut julkaisematta Trumpin maineen suojelemiseksi.
Juonen seurauksena päädyttiin lopulta tilanteeseen, jossa Trumpin tuolloinen asianajaja Michael Cohen maksoi taiteilijanimeä Stormy Daniels käyttävälle pornotähdelle huomattavan rahasumman, jotta tämä ei kertoisi julkisuuteen väitetystä seksisuhteestaan Trumpin kanssa. Väitetty kirjanpitorikos tapahtui, kun Trump maksoi Cohenille takaisin ja summat naamioitiin asianajopalkkioiksi. Syyttäjän mukaan kirjapitorikoksen tarkoitus oli peitellä vaalivilppiä.
Trumpia vastaan on nostettu rikossyytteitä kolmessa muussakin tapauksessa, joista kaksi liittyy Trumpin yritykseen muuttaa vilpillisesti vuoden 2020 vaalitulosta, ja kolmannessa häntä syytetään salassa pidettävien asiakirjojen luvattomasta hallussa pitämisestä presidenttikautensa jälkeen.
Trumpin asianajajat ovat kuitenkin onnistuneet viivyttämään näiden oikeudenkäyntien alkamista.
Liittovaltion nostama vaalivilppioikeusjuttu hidastui merkittävästi, kun Yhdysvaltojen korkein oikeus päätti ottaa käsittelyyn Trumpin valituksen, jonka mukaan presidentillä on virkatehtäviinsä löyhästikin liittyvien tekojen osalta niin laaja syytesuoja, ettei syytteiden nostaminen häntä vastaan ollut oikeutettua. Kaikki merkit viittaavat siihen, ettei korkein oikeus aio hyväksyä sen enempää Trumpin kuin syyttäjänkään näkökantaa sellaisenaan, vaan se palauttaa jutun jonkin alemman oikeusasteen käsiteltäväksi, eikä oikeudenkäyntiä sen vuoksi ehditä pitää ennen vaaleja.
Georgian osavaltion Fultonin piirikunnan syyttäjän nostamassa vaalivilppioikeusjutussa ei ole vielä lyöty lukkoon oikeudenkäynnin alkamispäivämäärää. Syytettyjä on tässä jutussa kuitenkin yhteensä kahdeksantoista, ja vaikka oikeudenkäynti alkaisi syyttäjän toiveen mukaisesti elokuussa, oikeudenkäynti voisi jatkua yli vaalien.
Salassa pidettäviin asiakirjoihin liittyvän oikeudenkäynnin on määrä alkaa 20. toukokuuta, mutta käytännössä vaikuttaa epätodennäköiseltä, että se tosiasiassa alkaisi tuolloin. Oikeudenkäynnistä vastaa Donald Trumpille myötämieliseltä vaikuttava tuomari, jonka monet ratkaisut ovat tukeneet Trumpin asianajajien viivytyspyrkimyksiä.
Onkin täysin mahdollista, että New Yorkin oikeudenkäynti jää ainoaksi, joka ehditään viedä päätökseen ennen kuin yhdysvaltalaiset äänestävät marraskuun presidentinvaaleissa.
Mikäli New Yorkin oikeudenkäynnin valamiehistö toteaa Trumpin syyllistyneen rikokseen, tuomion vaikutusta presidentinvaaleihin on vaikeaa arvioida. Lähtökohtaisesti mikä tahansa rikostuomio voi tietää Trumpin vaalikampanjalle ongelmia ja hyödyttää hänen vastaehdokastaan Joe Bidenia.
Vaikka Trumpin intohimoiset kannattajat pitävätkin Trumpin saamia rikossyytteitä poliittisena ajojahtina ja Trump vaikuttaa jopa hyötyneen oikeusjutuistaan republikaanien esivaaleissa, asetelma voi helposti kääntyä päälaelleen marraskuun vaaleissa, joissa menestyäkseen ehdokkaan pitää saada puolelleen intohimoisten kannattajiensa lisäksi myös huomattava joukko keskitien kulkijoita ja liikkuvia äänestäjiä.
Toisaalta New Yorkin oikeudenkäynnin poliittinen painoarvo on kuitenkin pienempi kuin Trumpin kolmen muun rikosoikeudenkäynnin.
Muissa kolmessa oikeusjutussa on kyse raskaammista rikoksista ja niillä on suorempi yhteys siihen, soveltuuko Trump presidentiksi.
Mielipidemittauksissa yli puolet yhdysvaltalaisäänestäjistä on ilmaissut, että rikostuomio tekisi Trumpista heidän silmissään epäkelvon presidentin virkaan. Tuoreen CNN:n kyselyn mukaan kuitenkin alle kolmasosa äänestäjistä katsoo, että tuomio nimenomaan New Yorkin oikeusjutussa tekisin hänestä epäkelvon.
Toisaalta New Yorkin tapauskin voisi tuoda Trumpille ehdottoman vankeustuomion. Mikäli toinen ehdokkaista istuisi vaalipäivänä kalterien takana, tilanne saattaisi vaikuttaa moneen sellaiseenkin äänestäjään, joka ei tällä hetkellä pidä kirjanpitorikostapausta erityisen merkityksellisenä.
Myös muilla oikeudenkäynneillä voi olla vaikutusta vaaleihin siinäkin tapauksessa, ettei valamiehistö ehdi tehdä niiden osalta päätöstä ennen vaalipäivää. Mikäli jokin oikeudenkäynneistä on käynnissä vaalien alla, oikeudessa istuminen vaikeuttaa Trumpin vaalikampanjointia ja tuottaa jatkuvan tulvan hänelle epäedullisia uutisotsikoita.
Kenties kaikkein hämmästyttävintä vuoden 2024 presidentinvaalien asetelmassa on kuitenkin se, että neljän erillisen rikosoikeusjutun vaikutus vaalitulokseen saattaa lopulta jäädä hyvin vähäiseksi. Trump saattaa voittaa vaalit kymmenistä rikossyytteistä huolimatta ja nousta presidentiksi vaikka jopa vankilasta käsin.