Tammikuun 2024 paukkupakkasten aikaan LähiTapiolan Hätäpalveluun tuli korkeimmillaan yli yhdeksänkertainen määrä puheluita päivässä verrattuna edellisen kuukauden keskiarvoon.
– Talvilomalaisten kannattaa ottaa huomioon, että ennaltaehkäisyn ja varautumisen merkitys korostuu kylmillä keleillä, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri.
Autojen käynnistysongelmat pakkasessa ovat hyvin yleisiä, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä. Jopa 39 prosenttia kyselyn vastaajista, joilla on auto käytettävissään, kertoo olleensa joskus tilanteessa, jossa auto ei käynnistynyt kovan pakkasen takia. Käyttövoiman perusteella tarkasteltuna osuus oli suurin dieselautojen kuskeilla.
Alaviirin mukaan autot ovat nykyään turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä kuin ennen – mutta myös alttiimpia käynnistysongelmille pakkasella, sillä niissä on enemmän sähköä vaativia toiminnallisuuksia, jotka kuluttavat käynnistysakkua.
Käynnistysakku saattaa latautua heikosti kylmäajossa etenkin, jos autolla ajetaan lähinnä lyhyitä matkoja.
– Kun auto on kylmä, starttimoottori vaatii tavallista enemmän energiaa. Auton 12 voltin akku on jo lähtökohtaisesti pieni hyvin kylmiin olosuhteisiin, ja jos se on huonossa kunnossa tai se ei ole latautunut riittävästi, ollaan äkkiä ongelmissa.
– Diesel-autoissa ongelmaksi voi muodostua myös vedenerotussäiliön jäätyminen tai polttoaineen hyytyminen, jos autossa ei ole käytetty kovia pakkasia kestävää arktisen laadun dieseliä, Alaviiri jatkaa.
Hänen mukaansa monissa sähköautoissa haastetta tuo se, että 12 voltin akku on todellisiin talviolosuhteisiin kapasiteetiltaan melko vaatimaton ja sen lisäksi sijoitettu kylmälle alttiiseen tilaan. Tämän seurauksena sen kyky luovuttaa ja vastaanottaa sähköenergiaa on kylmissä olosuhteissa merkittävästi kesäolosuhteita heikompi.
Ehkäise auton hyytyminen – aika uusia akku?
Tehokkain tapa ehkäistä auton hyytymistä pakkasessa on huoltaa se, Alaviiri sanoo.
– Paras hetki huoltaa auto oli eilen, toiseksi paras on tänään ja kolmanneksi paras huomenna. Jos 12 voltin akku alkaa olla yli neljän vuoden ikäinen, ei ole liioiteltua käydä mittauttamassa sen kunto ja tarpeen mukaan uusia se. Ylläpitolaturin käytöllä akun toiminnallisuutta voi oleellisesti parantaa ja säännöllisesti käytettynä myös pidentää akun käyttöikää.
Alaviiri korostaa, että pakkasilla auto kannattaa aina esilämmittää ennen lähtöä. Kyselyyn vastanneista autoilijoista 68 prosenttia kertoo tekevänsä näin haastavissa talviolosuhteissa. Jos kotoa löytyy akkulaturi, se kannattaa pakata mukaan.
– Kun lähtee kylmällä kelillä liikenteeseen, kannattaa myös varautua siihen, että matka saattaa keskeytyä: varmistaa, että puhelimen akussa on virtaa, ottaa mukaan lämmintä varavaatetta ja varata riittävästi aikaa matkan tekoon.
Kyselyn vastaajista reilu puolet (51 %) kertoo varaavansa mukaan lämmintä vaatetta ja vähimmäistarpeita yllättävien tilanteiden varalta. Vastaajista 40 prosenttia kertoo välttävänsä ajamista esimerkiksi kovilla pakkasilla.
Täyssähköautoilijoista vain kolmasosa kertoo suunnittelevansa reitin ja latauspysähdykset haastavissa talviolosuhteissa tavallista tarkemmin. Suunnilleen yhtä suuri osa (34 %) kertoo auton energiankulutuksen yllättäneen talviolosuhteissa, minkä takia latauspisteelle on pitänyt hakeutua suunniteltua aiemmin.
– Sähköauton toimintamatka lyhenee kylmällä säällä jopa 30–50 prosenttia, ja siksi pysähdykset kannattaa ehdottomasti suunnitella tavallista tarkemmin. Ennen lähtöä kannattaa varmistaa, että kaikki lataukseen tarvittavat sovellukset ovat käytössä ja päivitetty. Jos mukana on apukuljettaja, hänenkin kannattaa ladata samat sovellukset, jotta hän pystyy auttamaan reittisuunnittelussa, Alaviiri sanoo.
Kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä 26.4.–2.5.2024 välisenä aikana. Talviolosuhteita koskeviin autoilukysymyksiin vastasivat ne 690 vastaajaa, joilla on auto käytettävissään. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä. Haastattelut kerättiin Kantar Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa koko aineiston tasolla.